Крадци разбиха 15 вили на Туричка черква и Попина лъка, изнесоха телевизори, печки, легла… щетите за хиляди левове

15 вили са разбити и ограбени в местностите Туричка черква и Попина лъка над Сандански. За това сигнализираха в „Струма“ собствениците на вили там Ангел Стоянов, Петър Иванов и Георги Златков, след като преди дни за първи път тази година посетили вилната зона. Вандалите действали необезпокоявано през месеците януари и февруари. От вилите и обособените зони за отдих е изнесено част от оборудването и техниката. Откраднати са легла, домакинска посуда, печки, телевизори, чаршафи, одеяла и покривала. По груби изчисления на собствениците нанесените щети от вандалския акт са за хиляди левове. Според П. Иванов някои от собствениците, които не са се качвали до вилната зона, още не знаят за извършените кражби там. Единствено непокътнати са вилите, които се охраняват със СОТ. Но това са нищожен брой вили, и то на по-заможните санданчани.

„Вилната зона не се охранява. Там патрулиращи полицаи няма. През летните месеци до късно във вилната зона постоянно има хора, но през зимните – декември, януари и февруари, вилите се заключват и районът е безлюден. Това е поредният вандалски акт, дело на организирана група”, категоричен е санданчанинът Георги Златков, собственик на вила на Попина лъка.

Той заяви, че от камерите на двата ВЕЦ-а има видеозаписи, които могат да помогнат на органите на реда за разкриване на извършителите.

Преди време, както „Струма” писа, съветникът Явор Аргиров предложи общината да открие процедура вилната зона на Сандански да придобие статут на вилно селище, като се взаимства опитът на община Гоце Делчев, където преди две години беше променен статутът на местността Попови ливади в село. По този начин според Аргиров ще може да се гарантира и целогодишна охрана на вилите там.

ЛИДИЯ МАНЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене