Тръгват проверки за тротоарно право в Благоевград

благоевград

От началото на месеца служители от Общинска администрация Благоевград и Областна дирекция на МВР – Благоевград извършват проверки по заведенията в града дали имат разрешителни за разполагането на маси и столове по тротоари и други площи за обществено ползване. Цените за ползвано тротоарно право са между 7 лв. и 1,80 лв. за кв. м без ДДС в зависимост от това в коя зона на града е откритата площ.
7 лв. на кв. м без ДДС е цената, която плащат собствениците на заведения в идеалния център на Благоевград за ползваното тротоарно право. Въпреки това обаче много са тези, които не декларират реалните открити площи, които ползват. В широк център цената е 4.70 лв. за кв. м без ДДС и в останалите квартали на града цената е 1.80 лв. без ДДС на кв. м. Наполовина по ниски са цените за наем на квадратен метър през есенно-зимния сезон.
„За периода от 1 ноември до 31 март следващата година цената е намален с 50 процента в съгласие с наредбата за преместваемите обекти. В голямата си част в центъра заведенията вече ползват целогодишно откритите площи”, коментира Йорданка Златкова, главен експерт „Общинска собственост“.
Общинска администрация Благоевград апелира към всички собственици на заведения да декларират реалните площи, които ползват. Служителите на общината контролират с проверки дали декларираните площи съответстват на реално ползваните такива.
„Проверки извършваме при издаване на заповед от кмета на община Благоевград. Проверката се извършва от комисия от общински служители. Замерваме площите и съставяме констативен протокол с предписание, ако има нарушение, в рамките на определен срок, да приведат площта, която ползват в рамките на разрешеното по договора. При повторно нарушение се преминава към съставяне на актове”, обясни Златкова.
Актовете са на стойност от 200 до 500 лв. съгласно Наредбата за опазване на общинската собственост.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене