Ексклузивно интервю с академичния ръководител на отбор „КОМПАС” д-р Вероника Стоилова и студентката Атина Баракова!

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ участват в световно състезание, насочено срещу екстремизма и езика на омразата

 Д-р Стоилова, първо се обръщам към теб, за да ни разкажеш малко повече за състезанието, в което участва ЮЗУ „Н. Рилски” – за какво се отнася, какви са неговите цели  и дейностите, които планирате да проведете във времето на неговата реализация?

Peer to Peer: Facebook Global Digital Challenge (От човек към човек: глобално дигитално предизвикателство във Фейсбук) е международно състезание, в което участват над 50 отбора от целия свят.  Основната цел е да се популяризира борбата срещу идеите на екстремизма и езика на омразата, който го формира и подхранва. Отборът на ЮЗУ „Н. Рилски” носи името „Компас”. Името, разбира се, не е случайно. То символизира посоката, която всеки трябва да поеме. Животът като пътешествие предлага различни дестинации. Важно е да поемем по правилния път – да изберем доброто, любовта, осъзнаването, човечността, толерантността в отношенията с другите вместо омразата, агресията и разрухата. За участие са подбрани студенти от специалност Международни отношения (3-ти и 4-ти курс). Езикът на омразата и агресията са изключително сериозен международен проблем, за който следва да се говори повече. В този смисъл, за да бъде осъзнат като заплаха само популяризирането не е достатъчно. Необходими са конкретни действия. Именно това е и нашата цел – да насочим вниманието на нашето общество към това, как с думи и действия да се преборим с екстремизма и езика на омразата, който присъства в речника на днешното поколение млади хора. Чрез позитивна кампания, провеждана в социалните мрежи и чрез различни инициативи, които сме подготвили, ще се опитаме да популяризираме идеята за промяна като информираме младото поколение какво всъщност представляват екстремизмът и езикът на омразата и как бихме могли да им се противопоставим ефективно.

 При нас е и Атина Баракова – студент в 4-ти курс на специалност „Международни отношения” и участник в отбор „Компас”. Здравей, Атина! Любопитно ми е какво те накара да участваш в това международно състезание, какво те мотивира?

– Здравейте, мотивацията ми да участвам в подобно състезание е свързана с това, че според мен омразата в речта не е просто проблем на обществото, а начин на живот и поведение сред младото поколение.  Вероятно вие самият сте забелязал, че съществува парадокс: в нашето мултикултурно общество подрастващите приемат за нещо нормално общуването помежду им  да е свързано с непрестанни обиди, квалификации и епитети, а агресията в думите, в най-лошия случай, прераства и в действия и предизвиква насилие. Думите в социалните мрежи нямат мярка, което води до превръщането ни в нищо по-различно от агресивно общество. Важно е да подчертая, че младите хора са бъдещето на страната ни.  Другото важно нещо е, че почти никой млад човек не знае какво всъщност представлява екстремизма, а все повече се наблюдават случаи, в които млади хора са манипулирани и привличани в екстремистки групи, поради липса на информираност. Нашата цел е именно да предотвратим това и да ги информираме какво всъщност се случва в реалния свят. Поради това смятам, че подобни състезания и кампании ще помогнат изключително много за информираността на младото поколение, ще променят мисленето на младите и ще допринесат за едно по-добро бъдеще на страната ни.  Опитът, който придобиваш по време на всичко това, не може да се придобие нито в училище, нито в университета, нито на друго място.

 Отново към  д-р Стоилова. Какви са инициативите, които подготвяш и как смяташ да аргументираш позицията си пред младото поколение?

– В рамките на състезанието бихме искали да направим проблема публичен, да предизвикаме открити дебати по темата и конкретни действия от страна на обществото. Инициативите, които сме подготвили както в социалните мрежи, така и в реалния свят, призовават към действие, т.е. ако се опитваме да игнорираме „слона в стаята”, това няма да го накара да изчезне. Езикът на омразата е сериозен и неосъзнат проблем. Той е в основата на агресивното поведение, провокира агресия. Езикът на омразата не е просто свободно изразена реч, това е форма на насилие…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене