Димитър Делчев: Закон за фалита на частни лица ще сложи край на вечните длъжници на банките

Закон за фалита на частни лица ще сложи край на вечните длъжници на банките. Подобен закон ще даде сигурност, както на хората, така и на кредиторите, заяви на среща с финансисти и представители на банковия сектор в Благоевград Димитър Делчев, водач на листата на Реформаторски блок – Глас народен. На срещата присъства и Бисер Манолов, представител на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Подобно законодателство има в редица европейски държави и е крайно време и у нас да премахнем това понятие „роб на банките“, добави Делчев. Според Бисер Манолов хората достигнали до личен фалит не бива да бъдат лишавани от възможност отново да бъдат кредитирани, тъй като именно те знаят какво не трябва да се прави и как да се справят по-добре. Той даде пример с Израел и САЩ, където хората бързо получават възможност да стартират отново бизнес.

Делчев представи част от програмата на „Реформаторски блок – Глас народен“ и изрази увереност, че с популизъм и наддаване за заплати няма как вече хората да бъдат излъгани. За повишаване на доходите са необходими мерки за стимулиране на бизнеса, а не обещания, че държавата ще повишава заплати.

Всяка реформа се компрометира от корупцията и липсата на върховенство на закона, затова именно тези теми заедно с намаляването на тежстите върху бизнеса са в основата на програмата на РБ – Глас народен.

Тема на дискусия беше и членството на България в Еврозоната. Според Бисер Манолов това е каско за финансовата система на страната и ако искаме стабилност във финансовата система у нас, то трябва час по-скоро да се направят постъпления за влизане. Искам нашата банкова система да функционира обективно, без значение кой е на власт, гаранция за това е членството ни в Еврозоната, добави Манолов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене