Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки – гр. Белица: Тази зима за първи път всички мечки спаха зимен сън

Васил Мадолев, ръководител – екип в Парк за танцуващи мечки – гр. Белица в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Мадолев, събудиха ли се вече от зимен сън мечките в парка?
Васил Мадолев: Процесът започна. Преди двайсетина дни мечките започнаха да се пробуждат една по една. Последната информация е от преди малко – от 26 обитатели на парка 15 мечки вече са будни. Самият процес започва да се ускорява, защото като се събуди една мечка в сектора, започва наново да обикаля. Знаете, че те са много любопитни животни и започват да обикалят и да проверяват дали няма някакви промени в сектора и неминуемо минават през бърлогите на другите мечки, където пък другата мечка щом усети присъствие започва да ръмжи. Така че, пробуждането започва доста по-бързо. Но с днешна дата 15 мечки вече са будни.
Фокус: А кога очаквате и другите да се събудят?
Васил Мадолев: Колкото повече продължи зимният им сън, толкова по-добре за нас, тоест ние сме се справили много добре есента. Надявам се до края на март да са станали всичките, ако евентуално нямаме пак рекорд като преди две години, когато една от мечките спа зимен сън близо 6 месеца и тази година да се събуди в края на март, дори с малко наша помощ. Така че, за първи април, когато паркът отваря врати за посетители, се надявам всички мечки да бъдат будни и в добра кондиция. Сега започна една специална хранителна програма за мечките, които се събуждат. Те не се хранят масово, а просто всяка мечка в порядъка на 7 до 10 дни започва така нареченото захранване, тъй като тя 2,3 или 4 месеца е спала зимен сън и жизнените й функции са намалени. Тоест, на всяка мечка започва да се дава отделно храна. В началото е много лек хранителният режим. Обикновено, мечките предпочитат зелени храни, по-леки, като в момента ние компенсираме това с огромни количества марули. Дори да предложим на мечката и круши, грозде или портокали, тя ще предпочете марулите. Ако не й дадем марули, тя си намира най-свежата зелена трева. Затова, в момента менюто на всяка станала мечка 5-6 дни включва марули, моркови и други по-леки храни, за да не получат стомашни разстройства, а вече след десетина дни започваме да им даваме по малко ябълки, впоследствие и по няколко филии хляб и така до един месец минават на пълното меню.
Фокус: Какви други грижи изискват те в момента?
Васил Мадолев: Мечките не са активни веднага със ставането от зимен сън. Просто излизат от естествените си изкопани бърлоги и през по-голямата част от деня продължават да мързелуват. Намират си слънчево място и предпочитат да се препичат на слънце, но не са активни да ходят сами да си търсят храна, да копаят, да се гонят и да се къпят в басейните, така че по-специални грижи не изискват в момента. Но след като почти вече снегът се отдръпна, по-специалните грижи са за самия парк. На много места има скъсани електропластири. Започваме да възстановяваме парка вътре, за да може да бъде безопасно за мечките, за хората. Някъде ако има паднали дървета, сега е моментът да ги отстраним, докато мечките не са много активни.
Фокус: Знаем, че мечките преди да дойдат в парка са имали доста тежък живот и това е довело до различни психически травми при тези животни. Могат ли да бъдат излекувани във времето такива травми?
Васил Мадолев: Сигурно не на 100 процента. Мечките са много интелигентни животни, по интелигентност те се нареждат някъде след делфина и маймуната. Едва ли ще забравят това, което им се е случило, но когато вече са в парка, промяната е видима. В началото, когато дойдат тук, всички мечки са доста нервни. Навикът, който имат е да ходят на едно място – три крачки в ляво, три крачки в дясно. Това е навик, който мечката е имала в предишния си живот, при предишните си собственици. Единственото движение, което е правила, е да ходи пет метра в ляво, след това пет метра в дясно, докато свърши синджирът. И това нещо всяка мечка го е правила с години. Изисква различно време, според темперамента на животното, но не по-малко от 2,3 години, за да спре това стереотипно поведение. Тогава мечките се чувстват и по-свободни, а това довежда и до зимния сън. Когато напълно се откъснат от миналото си, вече спокойствието и обстановката, които им предлагаме, ги карат да спят зимен сън. Ако мечката е леко нервна или гладна, или нещо друго не й е наред, тя не би заспала никога зимен сън. Тази зима постигнахме това, за което се борим, откакто паркът е открит – за първи път всичките мечки спаха зимен сън, без изключение. От годините винаги имаше 3,4 или 5 мечки, които не заспиваха. Например, имахме проблем с едно мече, най-младото мече в парка – Монти, което вече е на 7-8 години. Ние шест години правихме всичко възможно да го накараме да спи. Той си беше сам в сектора, ядеше достатъчно храна. И храната му спирахме в най-тежката зима, и го затваряхме принудително, за да си легне да спи в напълно уютна бърлога, но той не искаше и не искаше. Тази зима без нищо да правим, той сам реши и заспа. Така че, всички мечки спаха зимен сън, някои месец и половина, два или три. Някои от тях си легнаха много късно, включително и мечето Монти. То все още спи, тъй като си легна последен, малко преди Нова година реши да си направи бърлога и да заспи.
Фокус: На първи април ли очаквате да дойдат първите посетители в парка?
Васил Мадолев: Да, това е официално първият работен ден. Затова следващите 20 дни ние трябва да се погрижим и за двата километра обходен маршрут, по който колите да могат да стигат до нас. Сега се свързваме с тежка техника, която ще направи пътят до горе перфектен, въпреки че не е асфалтиран. Миналата година беше много широк, гладък, без никакви неравности. Трябва да подготвим и местата за отдих, така че през следващите 20 дни имаме доста работа. На 1 април паркът отваря врати за посетители и работи до 1 декември без почивен ден, според сезоните с различно работно време, като за начало от 10.00 до 18.00 часа. Тази година за посетителите ще работи и едно кафене, за да могат да си купят напитки, тъй като до сега само идваха, гледаха мечките и си тръгваха, а сега ще могат да остават повече време. Ще направим и доста места за отдих.
Фокус: А пак ли ще има гид, който ще развежда туристите из парка?
Васил Мадолев: Да, гидове има. Те са подготвени и обучени. Обиколките ще бъдат на всеки половин час, тоест няма да се налага хората, които пристигат, да чакат изобщо. Преди обиколката се гледа едно филмче за историята на парка и така. Обиколките ще бъдат само с гид, тъй като интересът към парка е доста голям. Дори и когато паркът не работеше зимата и имаше огромни информационни табели още от отклонението на главния път, на изхода на самия град Белица имаше огромни табели, че паркът не работи и въпреки всичко хора идваха, но за съжаление, нямаше как да видят мечките. Сега покрай празниците, на 3-ти март имахме поне стотина телефонни обаждания и информирахме хората, че паркът не работи. Тъй като малко след 1 април учениците имат и ваканция, имаме очаквания, че около 1000 души ще посетят парка само по време на ваканцията на децата. До тогава ние ще бъдем готови с всичко.
Ани ДАВИДКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене