Без категория

София – 135 години столица

София 2

На днешната дата преди 135 години София официално става столица на България. Тогава депутатите от Учредителното събрание (10 февруари – 16 април 1879) във Велико Търново единодушно избират за столица на Княжество България град София.

Предложението е на един от първите български историографи и съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов, а мотивът – географското разположение на града и потенциалът за икономически растеж.

По време на дебатите тогава народният представител Драган Цанков казва: „Ние имаме две столици: Търново – историческа, и София – правителствена. Затова аз предлагам и занапред София да си остане за резиденцията на княза, а в Търново да става коронацията на княза“.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885 г.) София става столица на обединена България.

Градът носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“. Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици – Вяра, Надежда и Любов. Празникът на светиците – 17 септември, е приет за Ден на София. Такъв се чества и на 4 януари, когато градът е освободен от турско робство през 1878 г. от руските войски. Девизът на София е: „Расте, но не старее“.

Любопитен факт е, че София става столица с 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Това показва справка в архивите на БТА. Според данни от първото официално преброяване на София през 1880 г. жителите на столичния град са били 20 856, от които 12 368 – мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене