Община Белица спечели важен проект, насочен към хора с увреждания

Община Белица спечели проект по програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът „Шанс за активен живот” ще помогне на 50 лица от общината – 25 лица безработни, полагащи грижи за зависими членове от семейството и 25 трудоустроени жители.

„Това е добра новина за всички. Очаквахме резултата с  нетърпение и се чувствам изключително доволен от този успех”, коментира кметът Радослав Ревански.

Проектът е одобрен от Ръководителя на  Управляващия Орган на ОП „Развитие на човешките ресурси”  и е с общ размер на отпусната безвъзмездна финансова помощ 368 899 лв.

Проектното предложение „Шанс за активен и независим живот“  е насочено към предоставяне на мобилна интегрирана социална услуга на хора с увреждания и техните семейства, която ще подобри качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания, насочени към преодоляване на последиците от социално изключване и бедността, което от своя страна ще даде възможност за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за тях.

Предвижда се обучение за придобиване на професионална квалификация по първа степен и последваща заетост на 25 безработни лица, полагащи грижи за зависими членове от семейството си.

Друга основна дейност е организиране и провеждане на арт дейности с терапевтична насоченост за хора с увреждания фокусирана върху стимулиране на творчеството и самоизявата на тези лица с цел да се привлече интереса и да се мотивира амбицията за себеизява и личностно израстване на най-уязвимата част от обществото, а именно хората със специални потребности.

Проектът ще помогне за подобряване достъпа до заетост и преодоляване на бедността и социалното изключване чрез предоставянето на мобилна интегрирана социална услуга и разкриване на нови работни места.

В проектното предложение са предвидени реализиране на дейности за мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда и създаване на умения за независим живот, както на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, така и на лицата с увреждания, които ще подобрят качеството им на живот.

Проектът включва мерки в подкрепа на изпълнението на две от целите на стратегията на ЕС „Европа 2020”, заложени в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. (ОП РЧР), а именно целите в областта на трудовата заетост и борбата с бедността и социалното изключване.

 Проектът „Шанс за активен и независим живот“ съответства на целите, заложени в стратегическите документи, целящи създаването на условия за пълноценна интеграция на хората с увреждания – Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г., Актуализираната стратегия за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания 2008-2015 г., Националната стратегия за дългосрочна грижа и Националната здравна стратегия 2014- 2020 г. и спомага за изпълнение на целите и приоритетите заложени в Общинския план за развитие на община Белица за периода 2014-2020 г. и Стратегията за развитие на социалните услуги в община Белица 2016 – 2020 г.

В момента подготвяме  документите за подписване на договора с  Управляващия Орган на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Предстои подписването му  и реализиране на проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене