Бум на вирусни инфекции след рязкото затопляне в Благоевград, разкриват допълнително 15 легла

40 деца с усложнения от вирусни инфекции – бронхиолити, ангини, ларингити и тежки пневмонии, са лекувани през уикенда в детско отделение на благоевградската болница. За овладяване на създалата се ситуация със завишен прием са разкрити допълнително 15 легла в очно отделение, тъй като капацитетът на детско отделение е 25 лежащо болни. За утежнената ситуация е информирана и Регионалната здравна инспекция в Пиринско.

„От една седмица има завишаване на оплакванията от остри вирусни инфекции, днес /б.р. вчера/ само до обяд са приети за болнично лечение 7 деца с усложнения, през нощта се настанени четири, две деца са докарани от Петрич и Сандански”, каза началникът на детско отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Христина Марянова. Тя поясни, че сред приетите са кърмачета с бронхиолити, има и тийнейджъри, 14-15-годишни, с усложнени бронхити и пневмонии. „Децата са с неукрепнал имунитет и чувствителни към резките промени на времето, най-честите оплаквания са хрема, кашлица, температура. Консултацията с педиатъра е задължителна при поява на оплаквания, за да се овладеят по-бързо и без усложнения. Подходящ хранителен режим с плодове, повече течности, чист въздух и почивка са препоръчителни”, поясни д-р Марянова.

По 20-25 деца с оплаквания от вирусни инфекции – суха кашлица, болки в гърлото, ангини и белодробни възпаления, преминават на ден през кабинетите на педиатрите в Благоевград. Специалистите уточниха, че след затоплянето на времето до 20 градуса се наблюдава висока заболяваемост при децата, както по време на грипната епидемия в началото на януари тази година. „Всеки ден установяваме по 4-5 пневмонии, сред тях са деца и възрастни”, поясни и началникът на образна диагностика в МБАЛ – Благоевград д-р Андрей Янакиев.

За коментар относно ситуацията потърсихме експерти от Регионалната здравна инспекция. „През изминалата седмица са отчетени стойности 55,4 заболели на 10 000 души, което е много под критичните”, каза директорът „Надзор на заразните болести“ д-р В. Мончева. Завишаването на случаите от остри респираторни заболявания е поради променливото време, което е типично за сезона, критичните стойности за обявяване на грипна епидемия за Благоевград са 387 заболели на 10 000, поясниха здравните експерти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене