Дейли Телеграф“ постави Банско сред 5-те причини да се посети България

 Калин КАЛИНОВ

Британските вестници очевидно се надпреварват да пишат за Банско. След маркетинговото проучване на „Дейли Мейл“ за цените тук и във френския супер­курорт Куршевел, от което стана ясно, че 7-дневна ски ваканция за 4-членно семей­ство в Пирин излиза 180% по-изгодно, отколкото в Ал­пите, дойде ред и на „Дейли Телеграф“ да препоръча на своите читатели да тръгнат насам. Изданието, чийто тираж достига половин ми­лион, публикува живописен репортаж, правен в ембле­матичната за Банско и реги­она теснолинейка.

Дестинационният експерт на „Дейли Телеграф“ Гевин Бел разказва приключени­ята със съпругата си Клер по време на нарочно пред­приет воаяж по лъкатуше­щата през 3 планини и 35 тунела 125-километ­рова линия №16. Под за­главие „Това ли е най-въл­нуващото пътуване с парен влак в света?“ е от­белязано, че тренът, който е единствена­та действаща теснопътна железница в България и развива средно 25 км/ч, е с почти вековна история, като раз­полага с локомотиви от 40- те години. Не е пропуснат и фактът, че по красивото трасе между Септември и Добринище се намира и най-висо­ката гара на Балканите – Аврамово (1267 метра).

Към стати­ята на Гевин Бел има още един матери­ал, озаглавен „Топ 5 причи­ни да посети­те България“, в който вече главната роля е за гра­да ни, наред с Пловдив, Казанлък, Созо­пол и Копривщица. Ето до­словно какво пише авторът Робърт Нърндън за Банско: „Това древно селище се на­мира в полите на 9000-фу­товата Пирин планина. Не­говите яростно независими хора могат да се похвалят, че никога не са били зав­ладени от османците. Днес Банско е важен ски курорт и дом на едно от най-красиви­те игрища за голф. През ля­тото се разходете по килими от диви цветя до втория по височина връх в България – Вихрен. През септември Международният джаз фес­тивал привлича хиляди“.

Накрая ще припомним, че „Дейли Телеграф“ отдавна има специално отношение към Банско. През 2014 г. съ­щият вестник ни постави в топ 3 на най-добрите места за живеене в света

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене