350 000 лв. за 3 месеца от чакъл влязоха в хазната на Струмяни

Само за 3 месеца в касата на община Струмяни влязоха 350 000 лева от концесии на обекти, в които се добиват инертни материали. А интересът на инвеститорите не секва, все повече фирми кандидатстват да получат разрешение за подобна дейност. Причината е в строящата се автомагистрала „Струма” през Кресненското дефиле, което вече носи дивиденти на малката община, която е с ограничен бюджет, пише Kmeta.bg.

„Преди години не сме вярвали, че ще има такъв бум в добива на инертни материали в района – на пясък, чакъл и трошен камък. Отдаваме все повече терени на концесия. От много време нашата община печели и от добива на мрамор, тъй като тук са най-големите залежи в страната ни, има три такива концесии край село Илинденци”, твърди кметът на община Струмяни – Емил Илиев. Добрата новина за местната власт е, че все още не е достигнат пикът на добива на инертни материали. Със строежа на Лот 3.3 на АМ „Струма от Кресна до Сандански през Кресненското дефиле тук ще дойдат още много фирми. Всички те ще осигурят допълнителни такси, които са стабилни, гарантирани. Те се превеждат от Министерството на икономиката в общинския бюджет.

От чакъл и пясък печели и съседната община Сандански. За последно правителството предостави 35-годишна концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли, от находище „Пиринковец” на фирма „Монолит – 21 –Андонов и Захов“ ООД. Кариерата се намира в землищата на санданските села Плоски и Лиляново. Планираните от дружеството инвестиции за осигуряване на добива са за над 2 млн. лева. За срока на действие на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 3,5 млн. лв. Съгласно законодателството, те се разпределят между държавния и бюджета на община Сандански.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене