Андрей Боцев от Гоце Делчев става началник на отбраната

Правителството ще предложи на президента Румен Радев да назначи нов началник на отбраната, съобщава Мediapool. Досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев ще замени вицеадмирал Емил Евтимов, който заемаше поста по-малко от два месеца.

Така служебният кабинет и президентът сменят и професионалния шеф на военните, след като вече смениха главния секретар на МВР Георги Костов.

Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев.

Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.

За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидат- депутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.

Бъдещият началник на отбраната Андрей Боцев, който е родом от Гоце Делчев, публично алармираше за опасността от кадрови колапс.

Избирането му вероятно ще се отрази по някакъв начин и на модернизационната програма на армията.

Проектът за придобиването на нови бронирани машини за Сухопътните войски бе приоритетен, но впоследствие бе изненадващо изместен от този за придобиването на нови патрулни кораби и за него няма планирано финансиране.

Проектът се подготвяше от Боцев и като към всяка бъдеща военна сделка, са налице много и различни интереси.

Екипът около бъдещия началник на отбраната обяви, че преосмисля проекта, за да се намалят поръчките и да се разсрочи плащането в повече години.

Целта е да се намери финансова рамка за реализирането му, но към момента това не е направено.

Очаква се проектът да струва най-малко 1 млрд. лева и да се изплаща за 12 години.

Въпреки че правителството на Борисов така и не го сметна за първостепенен и не предвиди финансирането му в средносрочната бюджетна рамка, в последно време нещата се задействаха и част от заинтересованите фирми представиха в България машините си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене