Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Новото министерство на ДПС и БСП – с „летящ старт“ и по непрозрачност

Новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране, което иззе ключови функции на Министерството на регионалното развитие по отношение на строителството, е постигнало „летящ старт“ и по непрозрачност, заемайки последното място по изпълнени критерии за предоставяне на обществена информация сред министерствата в структурата на кабинета „Орешарски“, показва представеният в сряда годишен доклад на „Програма Достъп до информация“ (ПДИ).

Таванът на цената на кредитите остава

Парламентарната група на БСП е решила, че няма да възрази срещу тавана от 50% по лихвите за кредитите. Решението е взето на заседание на групата във вторник вечерта. Това каза пред БНТ Румен Гечев, депутат от левицата и зам.-председател на икономическата комисия в парламента. По думите му таван от 50% върху лихвите, който депутатите изненадващо гласуваха на 28 март на второ четене в пленарната зала при промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК), е много висок.

“24 часа”

Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром

В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.

“Сега”

И МВР призна, че има бум на нерегистрираната престъпност

За пръв път МВР призна, че българите нямат доверие в полицията и затова масово не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. „Процентът на нерегистрираната престъпност е много висок“, каза вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. От думите му стана ясно, че гражданите предпочитат да не сигнализират, когато станат жертва на престъпления, за да си спестят разочарованието, че няма да има резултат.

БСП и ДПС също се притесниха от забавените реформи

Липсата на реформи в ключови сектори започна да притеснява и мнозинството, крепящо кабинета. Две от четирите питания на групите на БСП и ДПС към премиера и вицепремиерите в рамките на редовния блицконтрол в парламента вчера се оказаха посветени на темпото на работа на кабинета в проблемни сфери като здравеопазване, бизнес среда, административен капацитет.

“Труд”

Затварят училищата за абитурентите и първолаците

Училищата, в които ще се провеждат избори, да намерят други места за изпращанията на абитуриентите и тържествата за завършване на първи клас . Тази заповед е разпратена от просветния инспекторат в София до директорите на учебните заведения. Такива има и в цялата страна.

“Стандарт”

Без балове в училищата

Евроизборите отмениха абитуриентските тържества в училищата. Традиционните изпращания на изкласилите гимназисти на 24 и 25 май няма да се състоят. По това време школата ще са заети от изборните секции. Затова церемониите за сбогуване със зрелостниците ще бъдат преместени в читалища и културни домове.

Полицаите на детектор на лъжата

Полицаите всяка година ще минават на полиграф, за да се следи лоялността им към системата. Мярката е част от пакет програми за устойчиво намаляване на битовата престъпност, които започва МВР. „Тепърва експертите ще правят оценка кои звена и служители на министерството трябва да преминават през полиграф“, обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след вчерашното заседание на кабинета.

Шефът на БАН: Ставаме спа курорт на богатите

Неотдавна Българската академия на науките (БАН) предложи национални цели, около които страната ни да се обедини. Какво може да ни издърпа от кризата, как бизнес и наука ще работят заедно и достатъчни ли са парите от Европа за иновации и изследвания, „Стандарт“ попита председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене