Археолози на крачка от разкриване на храма в Хераклея Синтика

Археолози търсят храма в античния град Хераклея Синтика. Проучването на древното селище продължава, като предстои специалистите да разкрият селището на юг, за да стигнат южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда и най-вероятно това е храмът.

Миналата година археолозите откриха римско корито на чешма с три лъвски глави в античния град Хераклея Синтика. То е от мрамор и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика.

Небивал интерес има в последните години на туристи към античния град Хераклея Синтика, който е край храма на пророчицата Ванга. Посетителите се увеличават с всяка изминала година. Причините за този бум на посетители са няколко. Но най-важната е, че археолозите се натъкват на уникални находки при изследването на древното селище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене