Цветан Цветанов посети античния град Хераклея Синтика край Петрич

Античният град Хераклея Синтика е изключителна историческа даденост. Ако държавата е стабилна, може да има повече средства за разкопки на такива обекти, които да се превръщат в световни исторически атракции. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и водач на листата в Благоевградски избирателен район Цветан Цветанов след като разгледа археологическите разкопки на един от най-древните градове на Балканския полуостров, който се намира край Петрич.

Цветанов подчерта, че правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов е давало и до сега средства за разкриването на ценни исторически забележителности на територията на цялата страна. Той бе категоричен, че със съвместните усилия на кмета на община Петрич – Димитър Бръчков, археолозите и подкрепата на държавата Хераклея Синтика може да се превърне в обект със световно значение и така да се подпомогне развитието на туризма в този край.

Цветан Цветанов бе впечатлен от историята на града, която му разказа директорът на музея в Петрич – Сотир Иванов. Хераклея Синтика съществува от IV век пр. Хр. до  VI век пр. Хр. Сред любимите градове на Александър Македонски и император Октавиан Август. При разкопките е разкрита единствената запазена на Балканския полуостров гражданска базилика. Предполага се, че Хераклея Синтика е разположена на около 10 кв. км. Най-старото златно съкровище на Хераклея Синтика е от преди 4000 хил. години и се съхранява в Националния исторически музей, а сребърните съкровища са от 1300 пр. Хр.

Разкопките бяха посетени и от областния координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград и втора в листата Даниела Савеклиева, кметa на Община Петрич Димитър Бръчков, кандидатите за народни представители Венцислав Хросинков, Георги Динев и Вили Вучева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене