Александър Мацурев: Край на строежите в Банско! Аха да се превърнем в нов Слънчев бряг

Заместник-кметът на Банско Александър Мацурев може да стане едва вторият депутат от града за последните 10-ина години. Откакто настоящият градоначалник Георги Икономов напусна Парламента, за да поеме кметството, нито една партия не е слагала банскалия на избираемо място в листата си. Сега Мацурев е на 3-о място в тази на ГЕРБ и с огромни шансове да е част от следващото Народно събрание, съобщава 7DniBansko.bg.

– И тази зима се вижда, че без втори лифт Банско е обречен да започне да търпи регрес в развитието си като курорт. Вие като градска управа готови ли сте на някакви по-радикални действия в тази посока?

– Проблемът е очевиден, дори очеваден…Но Ви препоръчвам да не бързате с апокалиптичните си заключения. Дори и при тази ситуация, градът е безспорен лидер сред зимните курорти, а последното му отличие е „Европейски град на спорта“. За радикални действия винаги сме готови. Ако някой е забравил, да припомня – затварянето на пътя за Банско, два пъти затварянето на път Е79, и още и още, и то, независимо от това, какво е управлението на държавата.

– Не е ли несериозно Банско, който претендира да е сред 20-те топ-курорта в Европа, да няма денонощен лекарски кабинет и денонощна аптека?

– Банско не претендира, Банско Е в топ 20 на зимните курорти. Редно е да се знае, че бизнесът с аптеки е в частни ръце. Ние, като Община, можем само да съдействаме. Препоръчвам Ви да прочетете Управленската програма на кмета Икономов. Там е залегнало построяването на Медицински център, което е работещото решение, защото лекарските практики са частни. Управлението на една община се осъществява при строго спазване на Закона.

– Готови ли сте с предизвикателството „Банско – европейски град на спорта“ и какво да очакват банскалии и гости на курорта през 2017-а в тази насока?

– Готови сме, разбира се! Ние сме център, не само на местни, но и на национални и международни спортни събития, които ще се множат!

– Защо се забелязва притеснение у банскалии да бъдат по-скъп курорт, след като вече са далеч по-качествен. Почти няма сериозен зимен курорт в света, който да предлага „ол инклузив“, камо ли пък такъв на цени от 40-70 евро. Това няма ли да изиграе лоша шега на Банско и в един момент да го превърне в зимен Слънчев бряг?

– Банско бе застрашен да се превърне в зимен Слънчев бряг… Предприехме пакет от мерки в тази насока, но, пак казвам, дотолкова, до колкото ни позволява законовата рамка.

– Разрешим ли е проблема с нахалните шофьори, които само не са влезли и в двора на църквата да паркират? Колите по пешеходните зони оставят доста неприятно впечатление и у гостите на града.

– По този проблем има добра новина….гражданите сами сигнализират за подобни нарушения, което говори за промяна на манталитета. Нарушителите се санкционират, но, по-важно е, тази обществена нетърпимост да продължи! Доколкото разбрах събота и неделя е имало акция точно срещу подобни нарушители на територията на целия ни град. И тези акции ще продължат.

– Сергии, на се продават ужасяващи боклучиви стоки, превръщат участъци от главните улици в истински бит-пазар. Това сериозно разваля облика на пешеходната зона, „циганизира“ я. Какво може да направи в това отношение градската власт?

– Говорите за друг град, нали?. Явно, ще трябва да Ви осигуря една разходка в Банско!

– Със семейството ми се разхождаме от години тук. Искате ли пък аз да ви заведа да си купите китайски боклучиви играчки за по 5 лева, нищо че струват центове?

– Сергии има само на площада около църквата, и те са само за художествени и етнографски произведения. Всички останали магазини, могат да изнасят стока, само при платено тротоарно право. Проверките са системни!

– Докъде стигна проблема с близо 6-те хиляди англичани, които имат имоти в Банско, но от години не са плащали данъци? И това не поставя ли в неравностойно положение редовните платци?

– Ръстът на събираемост през този и предишния мандат е осезаем. Факт, подкрепен от ежегодната актуализация на общинския бюджет. Не скривам, че Банско е бил разграден двор, но във всички сфери се извършват дейности за преодоляване на това наследство, и то, не с палиативни мерки, а комплексно.

– Има ли място в Банско където все още да може да се построи хотел или от тук нататък такова строителство не се предвижда?

– На тази порочна практика вече е сложена точка! Новият устройствен план строго регламентира градската среда. Тежък остава проблемът с недостроените сгради. Тук са необходими законодателни промени!

– Какво прави община Банско, за да превърне курорта в национална политика, което да доведе до още повече туристи, но и до по-големи приходи в хазната?

– Ще си позволя да преформулирам въпроса Ви, по-скоро какво прави една държава за подобни туристически дестинации. Това, което е нужно от страна на Общината, се прави. Господин Икономов е представял проблемите и пред националните власт и пред Брюксел, не само като кмет, но и като председател на Асоциацията на планинските общини в България.

– Вашето семейство има и заведение в Банско, което носи името ви. Какво струва на една фамилия да застане с името си и да гарантира с него качеството на всичко, което предлага?

– Мацурев хан носи името на моите деди, на моя род, но който аз съм скромен наследник. Това е техен бизнес от отколешни времена…Мацурев хан е имало преди мен, надявам се да го има и след мен…Нескромно е да му правя реклама, но ми е приятно, че посетителите сами допълниха след името му – „Тук си у дома!“. Това казва всичко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене