Учениците от Първо ОУ – Гоце Делчев днес обличат розови фланелки с мотото „Тормозът спира дотук! Стоп на агресията!“

Последните приготовления за утрешния вълнуващ ден в Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев приключиха окончателно в късния следобед днес.

Училищният двор бе украсен с големи макети на розови фланелки с надписи на мотото на деня, които ще изненадат и посрещнат утре рано сутринта в Световния ден на розовата фланелка учениците и учителите от красивото и многолюдно гоцеделчевско училище.

Учениците от Първо ОУ утре ще бъдат облечени в розови фланелки, с които ще отбележат световния ден и ще кажат „Тормозът спира дотук! Стоп на агресията!“.

За съдействието и оказаната помощ в подготовката за Деня на розовата фланелка учителският колектив благодари на ресорния заместник-кмет Саид Иброш и на колегите си Г. Дерменджиев и Ю. Молла, които положиха усилия мотото на утрешния ден да присъства осезаемо и във външния интериор на школото.

Всяка последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас се обличат в розово, за да кажат „Не на насилието в училище“. В България този ден се отбелязва за трета поредна година, като инициативата подкрепят над 100 учебни заведения.

Денят има и своя история. През 2007 година един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището.

Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене