Разпродават златни имоти в Банско и Разлог за 3.5 млн. лв. заради безстопанственост

Два апетитни имота за 3 503 481 лв. в Банско и Разлог, собственост на „Напоителни системи”, са обявени на публична продан заради задължения на дружеството. Те са поставени под възбрана през юни 2016 година.

Обект на публичната продан е имот с обща площ от 33 669 кв.м в м. Св. Иван Рилски в Банско, известен като ресторант-язовир „Кринец“. На  територията му  има огромен водоем и две сгради, едната от които е преустроена в ресторант с открита и закрита част, както и детска площадка и голям паркинг. Обявената начална цена на публичната продан, от която ще тръгне наддаването, е 3 375 405 лв. Имотът е отдаден под наем на фирма, която го стопанисва. Мястото се посещава от много местни и туристи, тъй като освен риболов там се предлагат още и организирани планински преходи и конна езда.

Другият имот, който „Напоителни системи” губи, е с обща площ от 2286 кв.м, намиращ се на ул. „Цар Самуил“ в Разлог, в близост до спортната зала в града. В него има две сгради – двуетажна административна със застроена площ от 102 кв.м и едноетажна промишлена от 77 кв.м. Началната обявена цена, от която ще тръгне наддаването, е 128 076  лв. Сградите са сравнително нови, строени преди няколко години, и там се е помещавало управлението на клона на „Напоителни системи” в Разлог.

Държавното дружество „Напоителни системи“ е с огромни задължения от няколко години. Преди време дори се стигна до протестни действия от страна на служителите му заради неизплатени заплати. В началото на този месец стана ясно, че и прокуратурата започва разследване на дружеството. Беше образувано досъдебно производство за безстопанственост, от която са настъпили вреди за дружеството в размер над 800 000 лв.

Разследването е срещу висши служители от „Напоителни системи“ и се води от звеното за антикорупция към Софийска градска прокуратура. През март ще стане ясно дали двата имота ще имат нов собственик.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене