Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Държавата е платила 362 млн. лева заради спрените пари от ЕК по „Околна среда“

Държавният бюджет е покрил плащания за 362 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ след като Брюксел спря еврофинасирането заради нарушения при възлагането на обществени поръчки. Това става ясно от справка за изпълнението на програмата, цитирана от ръководителя на програмата Спиридон Александров пред „Капитал“.

Общинският съвет в Костинброд изгони Lafka

Заседанията на общинския съвет от 17 души в Костинброд, които се провеждат в читалището в центъра на градчето, отдавна не бяха се радвали на толкова голяма посещаемост. Над 50 търговци с цигари и вестници и семействата им с над 3000 подписа на жителите на града и на Сливница под искането „Не на Lafka в града“ присъстваха пред залата и очакваха разглеждането на точката, с която общинският съвет ще отмени решението на кмета за разполагане в града на 14 обекта на търговската верига на „Булгартабак“ с бранда Lafka.

“Сега”

15-годишните българчета не могат да си купят билет от автомат

15-годишните ученици в България не могат да се справят дори с елементарен битов проблем. Например, ако учениците си представят, че току-що са пристигнали на жп гара и е необходимо да си купят билет от автомат, по-малко от една трета могат да се справят с различни условия в тази ситуация. Едва около 8% пък ще успеят да намерят и купят възможно най-евтиния билет за четири пътувания в рамките на един ден.

Бюджетът отчете 100 млн. лв. повече приходи от подоходен данък

Въпреки високите нива на безработицата бюджетът отчете ръст на приходите от подоходния данък за първите два месеца на годината. Към края на февруари постъпленията от плоския данък са със 105.6 млн. лв. повече спрямо февруари 2013 г. Изпълнението е по-високо и като абсолютна сума, и като дял от планираното. Още обаче е рано да се дават оценки дали по-високите приходи от данъка отразяват раздвижване на икономиката.

“Труд”

Кметовете ще решават за пиенето на баловете

Кметовете на общините ще имат последната дума как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание от Централната избирателна комисия (ЦИК). На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми заради съвпадението на евроизборите с тържествата на завършващите и честванията за Деня на буквите.

Заради проблеми от 2011 и 2012 г.: Брюксел ни реже 423 млн. лв. за земеделие

Европейската комисия отказва да възстанови на България 216,88 млн. евро или 423 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от одит на главна дирекция “Земеделие” на комисията, с който “Труд” разполага. Документът е получен в българския фонд “Земеделие” на 6 януари т.г. Проблемната сума беше заделена от националния бюджет от предишното правителство през 2011 и 2012 г. за програмата за селските райони.

“Стандарт”

4000 българи спят по летищата

Близо 4000 нашенци ще висят по летищата от днес до събота. Стачка на пилотите анулира над 3800 полета на „Луфтханза“. 28 от тях са от Франкфурт и Мюнхен до София и обратно. Днес от столицата към Мюнхен ще излети само един А320 на „Луфтханза“. По разписание полет LH1707 е в 06.25, но по информация от летище София е планиран за 12.10 часа. Останалите 9 полета на „Луфтханза“ за днес са анулирани. За четвъртък са планирани само следобедните полети на „Луфтханза“ от и за Мюнхен LH1704 и LH1705, а останалите 8 са отменени.

Апаши профукали 50 бона за дрешки

Четирима младежи се оказаха изобретателните крадци, които обраха клона на Общинска банка в Ямбол на 5 март по време на „Кукерландия“. Апашите, с оръжие и маски на лицата, атакуваха двама охранители от инкасото посред бял ден, възползвайки се от суматохата и множеството предрешени хора на площада заради празника. Всичко се развило така бързо, че никой от хилядите хора на площада не заподозрял какво се случва.

“Монитор”

Падат цените на телефонните разговори

Цените на телефонните разговори падат. За разговорите по GSM това трябва да стане от 14 април и се постига с промяна на модела на тарифиране. Освен това от началото на април потребителите в цяла България ще могат да говорят от домашния си телефон на цената на градски разговор с всички останали фиксирани телефони в техния регион.

Русия отряза евтиния газ за Украйна

Цената на руския газ за Украйна от 1 април е 385,5 долара за 1000 кубични метра, съобщи вчера президентът на „Газпром” Алексей Милер. “В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. “Декемврийското” намаление вече не може да се прилага.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене