Дванадесет години затвор за опит за убийство на ученичка в Перник

Съдът в Перник призна подсъдимия Р. Колев за виновен и му наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от дванадесет години при първоначален „строг“ режим за опит за убийство на ученичка.

Подсъдимият Колев (на 29 години) и непълнолетната З.С. от гр. Радомир се познавали от 2015 г., когато започнала връзка между тях. Той често упражнявал физическо насилие срещу момичето, отправял закани както срещу нея, така и срещу семейството й. В началото тя се притеснявала да разкаже на родителите си за поведението на Колев, но впоследствие споделила за това с майка си. Родителите на момичето се противопоставили на връзката й с Колев и настояли тя да се прекрати.

На 17.01.2016 г. З.С. провела телефонен разговор с подсъдимия, като му съобщила, че приключва връзката си с него. Той не приел това и заявил, че трябва отново за разговарят, но тя повече не му се обадила.

На следващия ден, около 7 ч. сутринта, З.С. тръгнала от дома си в гр. Радомир към училището в гр. Перник, в което учела. До автобусната спирка момичето било придружено от баща си. Докато пътувала в рейса Колев многократно й звънял по телефона, но тя не отговаряла на обажданията му. Раздразнен от нежеланието й да разговаря с него, той решил да отиде в гр. Перник.

Когато момичето стигнало до Градска автостанция в гр. Перник към 07:45 ч., за да се качи на автобус за училището, Р. Колев вече бил там. Тичайки той се приближил към З.С. и разгневено я попитал защо не отговаря на телефонните му обаждания. Тя нищо не му отговорила. Тогава подсъдимият извадил джобен сгъваем нож и започнал да нанася многократни последователни удари с ножа в областта на жизненоважни органи на тялото на момичето, от които тя паднала на земята.

След стореното Колев прибрал ножа и се отдалечил, но не след дълго се върнал, вдигнал падналата З.С. и се качил в спрелия на спирката автобус, като помолил шофьора да ги откара до ЦСМП.

Междувременно свидетелите на случилото се сигнализирали за инцидента на телефон за спешни повиквания и пристигналите патрулни автомобили на МВР спрели автобуса. Пострадалата З.С. била транспортирана до МБАЛ гр. Перник. Единствено в резултат на своевременната и висококвалифицирана медицинска помощ не настъпил смъртен резултат от множествените прободно-порезни наранявания в областта на гръдния кош и черния дроб, както и остра кръвозагуба и шоково състояние.

Р. Колев бил задържан и транспортиран в 01 РУ на МВР – Перник. При извършения личен обиск бил иззет сгъваемия нож и метален бокс.

Изготвената по делото химическа експертиза на кръвна проба, взета от подсъдимия установила наличие на упойващо вещество – тетрахидроканабинол, резултат от употреба на марихуана, канабис и производни.

От заключението на съдебно психолого-психиатрична експертиза на З.С. е установено, че тя страда от посттравматично стресово разстройство, тревожен-хиподепресивен синдром, разгърнало се като последица от преживения изключително тежък стрес. Извършеното спрямо нея е възможно в бъдеще да има трайно неблагоприятно отражение върху психичното й здраве.

Пред ОС – Перник подсъдимият Колев е признал вината си, поради което съдебното производство е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие – чл. 371, т. 2 от НПК. В резултат на това, определеното на Колев наказание е намалено с 1/3 на дванадесет години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Съдът осъди Колев да заплати на пострадалата З.С. сума в размер на 100 000 лв., представляваща обезщетение за претърпените от нея болки и страдания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене