Хотелиери блокират с бусове улица в Банско, заплашиха общинарка: Ще срежем гумите на колата ти

Огромни задръствания, нервни шофьори, закъснения за работа, агресивни портиери – това се случва ежедневно на ул. „Кралев двор“ пред хотел „Емералд“ в Банско, а и пред много други хотели в курортния град. Особено тежко е положението в пиковите часове на деня – преди 8:00 часа сутринта, в началото на работния ден, и след 17:00 часа, в края му. Причината за това са шатълите, превозващи гостите, които спират на и без това тясната уличка, без да се съобразят с останалите участници в движението, които са принудени да чакат поне по 10 минути, за да преминат. Особено неприятно е това за живущите в близост, които бързат за работа.
Такова задръстване завчера за пореден път е предизвикало недоволството на водачите, а пътят е останал блокиран близо 20 минути заради три спрели пътнически микробуса. Една от колите, попаднали в задръстването, била на началник отдел „Хуманитарни дейности“ в община Банско Мая Стоицева, която живее съвсем близо до хотела и за нея това е ежедневие. Изнервена от тежкия работен ден, й писнало от дългото чакане и тя качила автомобила си пред входа на хотела, а служител – портиер или пиколо, си позволил дори да й отправя заплахи, че ще спука гумите на автомобила й.
Пред репортер на „Струма“ вчера тя сподели: „Прибирах се от работа и пред хотела за пореден път спрели, този път три микробуса. Изчаках търпеливо повече от пет-шест минути и през това време започнаха да се събират коли. Подадох звуков сигнал на шофьорите, а те само ми даваха знак да изчакам и не помръдваха. От хотела никаква реакция – никой не излезе да им направи забележка или поне да помогне при разтоварването на ски оборудването на гостите им, за да може по-бързо да се махнат шатълите. Този път търпението ми се изчерпа, качих колата на площадката пред хотела, където има достатъчно място дори и за бус, и я оставих пред входа. Слязох и започнах да снимам. Моментално отвътре излезе служител, който ми заяви, че нямам право да спирам там и незабавно да изместя автомобила. След като отказах, той започна да ми отправя заплахи, че ще среже гумите на колата ми. Има достатъчно място пред самия хотел, където бусовете спокойно могат да се качат и да не пречат на никого. Опитваме се да влезем в положение, но всичко си има граници!“, разказа за поредното си затруднение по пътя за дома Мая Стоицева.
Тя е категорична, че ако от хотела не вземат отношение по въпроса, ще паркира колата си пред него и ще я остави там за целия сезон. Тя допълни, че едва след като от хотела са излезли и се е стигнало до пререкания, шатълите бързо са потеглили и са освободили пътя.
Репортер на „Струма“ отиде вчера на място, управителката отсъстваше, но по-късно в телефонен разговор беше категорична, че бусовете не са на хотела, а на туроператорски фирми.
„Ние нямаме нужда от шатъли, тъй като сме много близо до началната станция и не е нужно. Хотелът има един-единствен бус, който се ползва за други цели и не паркира там. Бусовете, които стоварват гости, са на чужди транспортни фирми по туроператорски договори. Спират автобуси, микробуси на турски, гръцки туристи. Още повече че има около 15-20 апартамента в хотела, които се менажират от други фирми. Ние не можем да следим всяко транспортно средство, просто няма как да носим някаква отговорност за спиращите пред хотела превозни средства“, каза управителката на хотела, която се представи като Лидия.
На въпроса защо след като все пак бусовете превозват гости на хотела не се качват на площадката пред него, за да не пречат на движението, отговорът беше: „Няма как да се качват отгоре, тъй като там настилката е със специален камък, не е устойчива на такова натоварване, още повече че отдолу има спа център и мястото не е пригодено за паркиране и движение на автомобили, а само за хора“.
На същата тази площадка вчера имаше паркиран автомобил с чуждестранна регистрация, вероятно на гост на хотела. Той беше паркиран така, че да не може да мине друг автомобил навътре към входа и точно на мястото, откъдето завчера Мая Стоицева е влязла със собствената си кола. Мястото е и единственото, откъдето може да премине автомобил, тъй като непосредствено до високите бордюри има саксии. Плочките на площадката са дялан камък, който според специалисти би могъл да издържи на натоварване, ако, естествено, не е много тънък. Имаше и микробус, поредният спрял на улицата и превозващ туристи.
Оказа се, че ръководството на хотела не е обмисляло друг вариант за спиране на микробусите и автобусите, стоварващи гостите му. Мотивът им е, че всеки гост има право на достъп до входа на хотела. Встрани от хотела, само на метри от входа му, улицата е достатъчно широка за разминаването на два автомобила и кратък престой няма да затрудни движението особено, установи репортер на „Струма“.
Това е глупава констатация, тъй като всеки един нормален човек има право на достъп до входа на хотела, беше отговорът на управителката. Тя заяви, че инфраструктурата е грижа на общината и подчерта, че улицата пред хотела е асфалтирана от фирмата собственик.
Относно заплахите и грубото държание на портиера тя призна, че не е запозната в детайли със случая, но изцяло защити служителя си, като заяви, че е изключително ерудиран и възпитан. „Почти съм убедена, че той не е отправял груби упреци към госпожата. Не е употребена думата „срязване на гуми“. Явно жената многократно е била подканена да си премести автомобила и след като не го е направила, се е стигнало до някакви пререкания, може да са и на личностна основа“, допълни Лидия.
Проблемът може много лесно да бъде решен с човешко отношение, толерантност един към друг и търсене на варианти за решаването му, коментираха банскалии ситуацията. От една страна, стоят чисто човешките проблеми в забързаното ежедневие – закъснение за работа или важна среща, които допълнително изнервят участниците в движението, а от друга страна – бизнесът, който се стреми да привлича туристи и да глези гостите си, да оцелее в тази огромна конкуренция.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене