Транс жени като модели на Майстора предизвикаха скандал

Предстояща изложба под наслов „Другите българки“, която е планирано да се открие на 8 март в The Steps, предизвика в аванс остра полемика и скандал в българското общество, тъй като ще представи фотографски интерпретации по известни картини на Владимир Димитров-Майстора, в които са използвани транссексуални модели.

Консервативните среди се разгневиха още повече и от факта, че проектът е спечелил държавно финансиране в размер на 10 000 лева от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата (по време на мандата на министър Боил Банов, но това не попречи на т.нар. Консервативно-патриотично движение на Станислав Недков-Стъки да поиска оставката на сегашния министър Атанас Атанасов). С остра позиция излязоха вчера и от ВМРО, като поискаха изложбата да бъде спряна, защото според тях обижда паметта на Майстора и унижава българската култура, общество, жените и всеки един българин.

Авторът – визуалният артист Михаил Вучков, работи от 2010 г. над проекта и желанието му е кадрите с транссексуални жени в народни носии на фона на цветя да въздействат като картини, като произведения на изкуството. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е била сходна с тази на транс българката днес, смята той. За него никак не е било лесно да намери модели за фотосесията, тъй като голяма част от транссексуалните хора у нас се страхуват да се разкрият, за да не бъдат атакувани, казва той. Именно това е била причината да се насочи към тази общност, за да я направи по-видима за обществото. Жестът му и социалната мисия, която си е поставил, обаче засега видимо не среща разбиране.

Сред моделите на Михаил Вучков са Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова, доскоро известна като културиста Тихомир от риалити формата „Фермата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене