Вижте до къде доведоха игрите и криенето на бившия председател на общинския съвет в Гърмен! Изложи институцията, която управляваше!

Aдминистративният съд в Благоевград отмени решение на Общинския съвет в Гърмен, с което бе отхвърлено искането за референдум за застрояване на ромската махала в местността Падарката край  с. Марчево, пише Дарик Благоевград.

Миналата година през месец юни инициативен комитет внесе в местния парламент подписка с искане за местен референдум относно намерението на общината да разреши изработване и приемане на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на имоти в м. Падарката за жилищно строителство.

Общината иска да даде право на живеещите там роми да си постоят законни къщи. Жителите на Гърмен, Марчево и Огняново отдавна протестират и са против съществуването на ромското гето. Общинският съвет в Гърмен отхвърли искането на инициативния комитет за допитване до народа. Решението е прието със 7 гласа „за“, 0 „против“ и 6 „въздържали се“ от присъстващи 13 съветници. Общият брой на съветниците е 17.

Съдът е категоричен, че решението е нищожно, тъй като не е прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, който би трябвало да е 9. Магистратите върнаха преписката в Общинския съвет за ново произнасяне по искането за местен референдум. Общинският съвет е осъден да плати на областната управа, която обжалва решението 300 лв. за юристконсултско възнаграждение. От касата на местния парламент ще трябва да платят и 910 лв. съдебни разноски и на инициативния комитет, който също обжалва в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене