Снимат нов български филм по уличките на Ковачевица

Христо ХРИСТОВ

Снимки на нов български филм ще започнат рано на­пролет по камен­ните калдъръми на родопското село Ковачевица, съобщи сценаристът на „Живи коми­ни“ Радослав Спасов, който ще бъде и режисьор на лен­тата.

Проектът е с продуцент „Дрийм тийм” ООД и получил финансова подкрепа от НФЦ „Студио Екран“. Действието ще се развива в рамките на броени дни, когато по тъжен повод в селото се събират стари приятели, открехна за­весата творецът, който като оператор е работил с режи­сьори като Георги Дюлге­ров, Едуард Захариев, Иван Андонов, Георги Стоянов, Киран Коларов, Рангел Въл­чанов и Людмил Стайков.

Сценарият предвижда между 15 и 20 герои (в про­цес на набиране са актьор­ите), но Спасов не бърза да обявява имената им.

Ковачевица е особено село, тук още през 70-те го­дини на миналия век се за­селиха представители на културния елит на България, създаде се интересна общ­ност, а уникалната архитук­тура се превърна в декор на 28 игрални филма.

Първият през 1977 -а беше „Мъжки времена“ по сцена­рия на Николай Хайтов и с режисьор Едуард Захари­ев. В главната роля е неза­бравимият Григор Вачков, снимки от снимачния процес и до днес посре­щат гостите в култова­та механа „Братята“.

В съсед­ство с кръч­мичката е уникална­та трикат­на къща, където са заснети финалните кадри. За съжаление тя в момен­та е в руи­ни, тъй като един от многото й съсобственици от миналото категорично отказва да про­даде дела си и да започне реставрацията, уточни кме­тът на Ковачевица Кирил Жуглев.

Като режисьор Радослав Славов е заснел в Ковачеви­ца и съседните села Лещен и Скребатно авторските си ленти „Сирна неделя“/1993/ и „Открад­нати очи“ (2005).Той с нетърпение оч­аква 10 февруари, когато в 20 киносалона ще се за­върти филмът му „Пеещите обувки“, вдъхновен от съд­бата на гранддамата на бъл­гарския джаз Леа Иванова.

Творбата спечели приза „Сребърен Георгий“ на мина­логодишния московски фес­тивал, а премиерата й беше на Киномания на 25 ноем­ври в Зала 1 на НДК.

В различни периоди от живота на Леа се превъпла­щават актрисите Рая Пеева, Дона Бангьозова и Ернести­на Шинова.

Снимките на „Живи ко­мини“ дават нов импулс на отколешната идея Коваче­вица да стане домакин на кинофестивал, където да доминират историческите ленти, коментира кметът Ки­рил Жуглев. Той се надява в обновения миналата година салон на местното читалище наесен да бъдат показани поне част от заснетите тук български филми.Въпрос на време било учредяването на инициативен комитет.

Възможно било на първо време това да стане с помо­щта на фондация „Коваче­вица – минало в бъдещето“, която организира и първия селски детски събор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене