Как се търси истината в днешния свят?

или повече за българската притча „Давид срещу Голиат“

От Давид МАВРОДИЕВ

Аз не съм момчето от библейския мит, което също се е казвало Давид. Ала и на мен ми се наложи, без да искам, да се боря с велможи. Лошото е, обаче, че не виждам Голиат, защото той мълчи скрит в своя палат. А от негово име други лъжат, мажат и ме клеветят, в стремежа си играчката му да спасят. Така е, защото Голиат се крие зад човек известен и богат, а парите нямат мирис, вкус и цвят, и управляват съвременния свят, потънал в алчна смрад. Но нищо, аз може да нямам прашка, ала имам душа юнашка. Да, моето оръжие не е камъче едно, а свободното слово, което да отвърне е винаги готово. И дано Голиат разбере, че не е никак добре да води „тиха война” с дете, а нека бъде честен и открит, дори и агнето му да не е цяло, а вълкът му да не е веч сит.

Предполагам знае, и затова си трае, че истината няма много лица, а е само една и от нея може единствено да го боли, но не и ако съвестта му спи.

Ала нека вече не скърби, че не може да си я купи, за да я скрие в банкови хралупи- той всъщност няма вина, тъй като истината е вечно сам-сама на върха, винаги е една и няма цена. И дано не забрави, че истината се търси, а не се проси, пък дори и да я търсят деца, в сравнение с него, „голи и боси”.

Най-после трябва да получат отговор моите въпроси, ако иска поне малко да запази образа си Голиат, а и този на пешката си, до вчера бил като на икона свят. Иначе ще продължава да се вижда, че „царят е гол”, не е умен и е грубоват. И каквото и да прави, няма да ме постави в положение „шах и мат”- просто не се продавам, дори и да умирам от глад. Да, може на него за истината да не му дреме, нито пък за мене, ала е крайно време едно добро да стори, та да вземе и да отговори поне на другите хора, които също питат без умора, с какво българската природа толкова славните спортисти тормози, че нейните защитници са наричани „псевдоеколози” в едно, адресирано до премиера и пълно с обиди, писмо.

И ако няКОЙ не иска повече за смях да става и да продължава историята с мълчанието му безкрайна сага да става, нужно е да започне отговори да дава, че време не остава.

А аз нямам намерение нос като него да виря и не ще спра истината да диря, защото само тя заслужава винаги да се отстоява. И от нея никой не може да избяга, колкото и пари и слава да притежава.

На 10 юли става точно месец от церемонията, на която Димитър Бербатов не обяви отказа ми от неговата награда, а пред всички обещава, че ЛИЧНО ще ми я връчи. До днес това не се случи.*

Той само мълчи и от въпросите на фенове и медии се скри. Не знам защо го прави, ала поведението му никак не ми се нрави (защо ли не се държеше така, когато бяхме в „Шоуто на Слави”?!). И настоявам повече да не се бави, че и аз държа ЛИЧНО да му върна новото отличие, а и вече с безразличие връщам и останалите два плакета. Пък той ще има задачата нелека, след четиримесечни неволи, най-после на въпроса ми да отговори, дали наистина онова, пълно с клевети, писмо е подписал и точно защото го е направил се държи сега като „ни лук ял, ни лук мирисал”, както народът ни отлично това състояние е описал. Ала за да се случи това имам нужда от подкрепа, че съпротивата е върла и свирепа.

И като клин е тази дива съпротива, а знам, че само „клин клин избива”. Затова се обръщам с огромна молба към всеки, който отговор на въпроса ми иска да има, да изпрати на г-н Бербатов един от колажите (в края на текста) или това видео, което качвам единствено тук, защото то бе изтрито от групата „Да подкрепим Давид Мавродиев” във Фейсбук.

 Нека всички мои приятели, знайни и незнайни, които са срещу задкулисието, обвито в тайни, на своята страница тази статия споделят и на Д. Бербатов въпроса си зададат. Вярвам, че попиталите го ще бъдат повече, че явно е забравил вече, тъй като живее далече, историята за един сноп пръчки, непрекършен от ръце мъжки. Само обединени и в един сноп съединени, съчките не са сломени, а здрави и цели остават, и го е показал на синовете си хан Кубрат. Дали знае тази легенда и невидимия български Голиат?…

С благодарност и уважение: Давид (и че така се казвам не е мит).

ИНТЕРВЮ С ДАВИД ОЧАКВАЙТЕ ТОЗИ ПЕТЪК ВЪВ ВЕСТНИК „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене