250 000 лв. дължи италианския бизнесмен на шивачките в Дупница. Скри се

Около 200 шивачки от Дупница и селата излязоха на протест вчера при бившия „Еврошуз“. Те търсят парите си, като работници от фирма „Абонданца“, като някои имат да получават и по над 2 000 лева. Протестът ще продължи и в сряда, като тогава се очаква да пристигне омбудсмана на Р България Мая Манолова. Част от тях, дори са готови да преминат към гражданско неподчинение.

Над 250 000 лева е общата сума на задълженията към служителките. Потърпевшите обясниха, че Каприоти затварял една след друга фирмите и ги преназначавал към новата, като обяснявал, че ще си получат парите, ако разтрогнат договорите по взаимно съгласие и ги преназначат към новата фирма, съобщи zadupnitsa.com. „Искаме проверка, която да установи как така се затварят и отварят постоянно фирми и се изваждат служителите и прехвърлят в друга“, настояват жените.

„Всички поръчки сме изпълнили, всичко е платено, ама на нас никой не иска да ни даде заработеното. Да не говорим, че не са и големи сумите, но нямаме избор. И да не можем да си получим и тези пари. А семейства имаме, знаете ли как се живее на заем, знаете ли“, коментира една от жените.

Най-споменаваното име бе това на италианския бизнесмен Каприоти, който бе в сградата, но отново отказа да разговаря с хората в присъствието на медиите и предпочете да се скрие. „Писна ни от лъжи“, не скриха възмущението си жените. Те се надяват, че и прокуратурата ще се сезира.

Протесът бе изключително спокоен, но все пак имаше няколко полицаи, които бдяха за реда.

Както вече писахме по-рано, служители от инспекцията по труда влязоха във фирмите и започват цялостна проверка. Те обаче няма как да наложат по законов път изплащането на заплатите. „Вариантът е да се обърнат към съда и оттам да предизвикат изплащанията на възнагражденията“, коментира служител на инспекцията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене