ВИДЕО: Трифон Зарезан и Фестивал на виното, празнуваха днес в гоцеделчевското село Депчево

В село Делчево, община Гоце Делчев, проведоха дванадесетото издание на „Фестивал на виното“ и извършиха традиционното „Трифон-Зарезанско“ зарязване на лозята. Фестивалът на виното започна още предходната вечер на която се проведе конкурс за най-добро вино и ракия на домашни и малки производители . По традиция, конкурса участват и представители от Северна Гърция а мострите се оценяват от международно жури от професионални енолози от България, Гърция и Холандия.  Тази сутрин, празникът продължи с ритуалното зарязване на лозята, което бе осветено от свещеник от Неврокопската митрополия а заедно със свещеникът, в зарязването на лозите се включи и зам. областния управител, Асим Адемов, както и местни производители и лозари от Гърция, редовни участници във фестивала на виното и празникът на Трифон Зарезан в Делчево.

Поверието, че ако по време на зарязването на лозите вали дъжд, годината ще бъде плодородна а страшните зверове, митичните същества и стръскващите звуци на чановете на кукерската група от с. Мосомище прогониха злите сили от Делчево е гаранция, че лозарите ги очаква благодатна винена година.

Кметския наместник на Делчево, Иван Панайотов връчи специални плакети и грамоти на победителите в различните категории в конкурса за най-добър производител на вино и ракия.

Празничните хора на селския мегдан под акомпанимента на обичани местни групи и изпълнители продължи до късния следобед. Двете несвършващи  чешми на мегдана с бяло и червено вино поддържаха високото настроение на празнуващите.

На празника в Делчево зарязха лозята, бабугери гониха зли духове, пийнали и трезви купонясваха.

С водосвет и ритуално зарязване на лозята в неделя е с. Делчево, община Гоце Делчев, започна празникът на виното, посветен на св. Трифон Зарезан. Най-напред свещенослужителят заряза първите лози, а след него ножиците грабнаха кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, зам. областния управител, Асим Адемов, кмета на гр. Драма, Р. Гърция, Христос Мансакос, представители на местната управа на населени места в област Драма и др. Станалото вече традиция в Делчево ритуално зарязване, от няколко години се превърна в празник на селото, който сближава хората от два съседни района – Гоце Делчев и област Драма. От своя страна, район Драма, провежда ежегоден конкурс за най-добър производител на домашно вино и ракия в който участват производители от двата съседни района, Гоце Делчев и Драма.

„Провеждането на двете иницииативи в нашите два района – в Драма, конкурсът  „Най-добър производител на домашно вино и ракия“ и „Прзникът на лозята и виното“ тук в Делчево, е възможност, хората от двете страни на границата между нашите страни да се опознаят и да се сприятелят още повече. Освен това, нашите райони стават по-атрактивни туристически дестинации“, сподели кметът на Драма, Христос Масакос.

 Делчево, което е част от земите на древните божества на виното на тракийския Загрей, на фригийския  Хабазий.  По калдъръмените улички в неделния ден тук се чуваха стъпките на бог Дионис, на Бакхус и разбира се и на Св. Трифон. Те напомниха простата и вечна истина за виното, божественото питие, приятелството и добротата между хората. Двете „чешми“ на сред мегдана в Делчево, захранвани с неизчерпаемо количество от бяло и червено вино, дар от общината, поддържаха високото ниво на адреналина през целия ден на жители и гости на Делчево.

Обичани фолклорни групи от региона през целия ден поддържаха празничното настроение, а мало и голямо извиваха неуморни кръшни хора до късния следобед.

Кукерската група от с. Мусомище категорично се намеси в празника, като прогониха злите духове, което според местното поверие гарантира доброто здраве на стопаните и богат урожай от лозята.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене