Лесен и бърз ябълков пай

Лесен и вкусен, с аромат на дъхава нежност. Прекрасен като виенски валс – това е този ябълков пай.

Като всяка добре позната класика, тази рецепта има и хубаво познати правила – коричката да е хрупкава, да е идеално изпечена, да не е “подгизнала” долната част и най-вече ябълките да не останат сурови.

Продуктите за тестото:

300 гр. брашно
100 гр. пудра захар
200 гр. масло
1 яйце
щипка сол

Пълнеж:
800 гр. ябълки
4 с. л. захар
1 ванилия
1/2 ч. л. сух джинджифил
половин шепа стафиди
щипка канела
сок и кора от половин лимон
2 с. л. ром

Започнах с ябълките, които минават през топлинна обработка, а е нужно да изстинат преди да ги сложим в пая. Почистени и нарязани на парченца и в компанията на всички останали съставки (захар, ром, стафиди и аромати) ги слагам на котлона да заврят за около 5-10 минути. Не трябва да са “сготвени”, а само да омекнат. Нямат нужда от никаква допълнителна течност. Поразбърквам ги, колкото да се смесят ароматите и ги оставям да си изстиват на спокойствие.

Идва ред на тестото. Замесвам си го като всяко маслено тесто – с ръце претривам брашното (към него е добавена и пудрата захар) и маслото докато стане на трохи. Добавям яйцето и доразмесвам. Тъй като премерих маслото на око и явно съм сложила малко повечко, тестото стана доста лепкаво и добавих още малко брашно да се “събере”.

Завито във фолио го оставих да си почива в хладилника за около 30 минути. То се стяга и вече може да се работи с него.

Разточих си кора около 5 мм за основата, върху която изсипах сместа от ябълките, вече охладена. Формата ми е с диаметър 22 см. Покрих ги и намазах горната кора с разбито яйце. Пекох в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене