Световното по сноуборд в Банско започна с квалификациите в спринткроса

С квалификации в спринткроса днес започнаха състезанията за Световна купа по сноуборд, на които Банско е домакин до 5 февруари

Участие в квалификацията при жените в дисциплината сноубордкрос, която започва от 13.30 часа, ще вземат 27 състезателки от 12 нации. Александра Жекова ще стартира 16-а поред с номер 32. Първите 24 при дамите се класират за финалите на 4 февруари. Номерът на Жекова при тегленето на жребия в хотел „Стражите“ получи нейният баща и треньор Виктор Жеков. Участие в тегленето и срещата с капитаните на отборите взеха Уве Байер – рейс директор на ФИС в сноуборда, Георги Бобев – зам.-председател на организационния комитет, Виктор Гичев – шеф на състезанието, и Екатерина Лаготская – технически делегат на ФИС.

При мъжете в квалификацията в паралелния гигантски слалом е днес от 11:15 часа ще участват 68 състезатели от 23 нации. Те ще спорят за 48 места, даващи право на участие на финалите на 4 февруари. Българският представител и дебютант в състезания от този ранг Валентин Миладинов ще стартира с номер 112. Той доби право на участие в Банско след като спечели два старта в последната седмица и натрупа нужните точки за Световна купа, припомниха от Българската федерация по ски /БФСки/, Номерът на Валентин получи неговият треньор Сотир Марков.
„Свършена е огромна работа в Банско. Аз обаче не съм и очаквал нищо друго, защото имате голям опит от стартовете в световната купа по ски“, коментира Уве Байер, директор към ФИС по сноуборда.

Трасето за двата паралелни гигантски слалома, което се намира в долната част на писта „Томба“, също очаква най-добрите мъже и жени в света за квалификациите и финалите в тези дисциплини на 3 и 5 февруари. Домакините очакват да е пълна с фенове през дните от днес до края на атрактивната надпревара в неделя и трибуната във финалната зона на Бъндеришка поляна. По решение на организаторите от БФСки и „Юлен“ входът за трибуната и местата около финална зона ще е свободен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене