Обучават бедни ромски деца на български език в две кюстендилски училища

След успешната пилотна инициатива от миналата година НЧ „Васил Левски- 1965“- Кюстендил продължава да провежда допълнителни занимания по български език и литература с деца от I-IV клас, които имат затруднения с усвояването на учебния материал. През 2017 г. проектът  „Българският език – предпоставка за успешна интеграция“ – 2 ще продължи в ОУ „Христо Ботев“ и ОУ “Св. Паисий Хилендарски“.

В заниманията ще се включват основно деца, произхождащи от бедни ромски семейства, които имат нужда да подобрят значително уменията си да ползват български език. Недоброто владеене на книжовния език е една от основните причини децата да имат затруднения при разбирането и усвояването на учебния материал и да постигат по-ниски резултати от съучениците си.

Проблемите с овладяването на езика произлизат от много фактори, сред които изолираната среда, в която растат, ниската образованост на възрастните в семейството и неоценяването на образованието като ценност.

Заниманията ще се осъществяват в извънкласно време, под формата на часове за игра и забавления. Във всяко училище ще има по една група от 10-14 деца, които ще покрият 20 учебни часа в рамките на три месеца – от януари до април. Ще се акцентира върху индивидуалния подход към всеки ученик.

За да постигне своите намерения Читалището ще работи активно и за мотивирането на родителите на децата. Досегашният опит показва, че тяхното участие е от огромно значение, тъй като те могат най-успешно да насърчат и подкрепят своите деца да продължат образованието си, което в дългосрочен план ще повиши възможностите им за социализация и интеграция в българското общество.

Родителите ще бъдат поканени на две изнесени родителски срещи, които ще се проведат на място, в общността, в която живеят.

В края на учебната година ще се организира концерт, на който децата ще могат да демонстрират наученото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене