Мелнишки изби разкриват тайната на винопроизводството

Десетки винопроизводители от община Сандански ще демонстрират майсторство в  традиционния конкурс за най-добро домашно вино в Мелник.

Празникът се организира от Сдружение „За Мелник“, който тази година ще се проведе в две категории – за вино от сорта „Широка мелнишка лоза“ и за вино „Букет“.

Пробите се приемат в сградата на кметството в Мелник до 10 февруари.

Победителите ще станат ясни по време на шестия Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“ в най-малкия ни град, който ще е на 11 и 12 февруари.

Тук ще се съберат ценители на божествената напитка от страната, Македония и Гърция.

Ще има безплатна дегустация на напитката на боговете. Механджии и жители на курорта вече точат вино от бъчви и бидони. В първия ден на фестивала ще се осветят младите вина. Ще бъдат раздадени награди на избите, които участват в конкурса за най-добро вино от сорта „Широка мелнишка лоза”. Отличията си ще получат и майсторите на домашното вино. Вторият фестивален ден ще разтърси мелнишките пирамиди с много роден фолклор. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, ще има и томбола с награди за зрителите.

Десетки изби в района на Мелник, Сандански и Петрич пък ще отворят вратите си за посетители във фестивалните дни. Ще се предлагат турове и беседи из винарните.  Посетителите ще се запознаят с тайните на винопроизводството, с местните и международните винени сортове и ще се потопят в хилядолетната винена история и традиции на Мелнишкия регион. Ще има много вино, ритуал по зарязването на лозята и фолклорни програми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене