Вдигнаха заплатите на медсестрите в онкология, взимат 130 лв. повече

В Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ – Благоевград основната заплата за медицинските сестри се увеличава от януари и става 730 лв., досега 70-те професионалисти по здравни грижи са получавали трудово възнаграждение 600 лв. Решението за повишението на заплатите е съгласувано с медицинския съвет.

Нови медсестри в онкология ще бъдат назначени, след като на последната си сесия общинските съветници гласуваха разкриване на гастроентерологично отделение с 5 легла в болницата. „Новото отделение ще стартира дейността си от март, имаме разрешение и от Българския лекарски съюз”, обяви управителят на Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина” – Благоевград д-р Георги Георгиев. Той уточни, че в отделението лежащо болните ще се обслужват от двама специалисти по гастроентерология и пет медицински сестри.

„Управленският екип ще прецени дали ще има преразпределение на наличния персонал, или ще се назначи изцяло нов екип. Стационарът ще бъде разположен на третия етаж в хирургичния корпус”, уточни д-р Георгиев.

В момента болницата е в процедура за разкриване на новата дейност, предстои сключване на договор със Здравната каса на Пиринско за диагностика и лечение на онкологични гастроентерологични заболявания по около 5 нови клинични пътеки, уточни управителят.

„В онкологията от 2 г. работи гастроентерологът д-р Юри Газиев, който е от Гоце Делчев. В момента водим преговори и с други специалисти, които не работят в Благоевград”, поясни д-р Г. Георгиев.

Както вестник „Струма” писа, в новото отделение ще се правят изследвания на стомах и черва за доказване на туморни заболявания и следоперативно ще се проследява състоянието на пациентите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене