„Изборът на България на ЕС и НАТО е стратегически и не бива да бъде поставян под въпрос“, заяви българският президент Румен Радев

Това заяви новият български държавен глава в интервю за „Юроактив“

Изданието представя Румен Радев като бивш военен пилот и командир на ВВС на България, често е определян от чуждестранните медии като проруски настроен. В отговор той напомня, че като военен пилот на НАТО, какъвто е бил доскоро, той е рискувал живота си почти всеки ден, за да защити страната си.

„Що се отнася до санкциите (срещу Русия), аз не виждам какво е практическото им използване, тъй като загубите са очевидни. Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война“, коментира за изданието българският президент.

Президентът Румен Радев пристигна на двудневно работно посещение в Брюксел.
Вместо с правителствения „Еъбръс“, до белгийската столица президентът и делегацията му летяха с военно-транспортния самолет „Спартан“.

Визитата в белгийската столица е първото задгранично пътуване на държавния глава след встъпването му в длъжност по-рано този месец. Президентът Радев ще има има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Утре държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно ще посети офисите на българската делегация в централата алианса и ще се срещне с нейните членове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене