Разлог строи нов резервоар за минерална вода

Община Разлог ще инвестира в нов компенсаторен резервоар за минерална вода заради многото хотели в село Баня и наплива на наши и чужди туристи. Предвижда се направата на помпена станция и довеждащи тръбопроводи в курортното селище, за да се ползва живителната течност от два минерални извора. Това ще стане факт с проект по Националната инвестиционна програма на МОСВ – „Минерални води“. Идеята е с подобни обекти за развитие на спорт, отдих, лечение и рехабилитация. „Благодарни сме, че ни дадоха възможност да кандидатстваме. Ще получим 50% безвъзмездно финансиране, другите 50% са общински средства. Свършихме много работа – проучване и оценка на минералните ни находища, изготвихме план за ремонти, за прокарването на тръбопроводи. Става въпрос за Сондажи 1 и 2 и един минерален извор“, казва кметът на общината – Красимир Герчев.
Единият сондаж е прокаран през далечната 1966 г. и е на дълбочина 500 метра, каптиран е 3 години по-късно. „За нас развитието на туризма е приоритет. Радваме се на сериозен интерес и на инвеститори, и на туристи. Особено в курортното селище Баня. Водата в резервоара ще идва по гравитачен път и чрез помпи и напорни водопроводи ще захранваме с достатъчно минерална вода обектите, които имат разрешение за водоползване. Вместимостта на съоръжението ще е 410 кубически метра. Ще се ползват от потребители в село Баня, водата няма да се дава на други ползватели“, уточни градоначалникът. Там ще се монтират помпи и водомери. За момента е спряно издаването на разрешителни за ползване на минерална вода.
Целта е по всяко време да се осигури за ползвателите живителната течност, тъй като има дни, в които е пълно с гости, потреблението се увеличава и се стига до недостиг на минерална вода. Стойността на работния проект, който е съгласуван с РИОСВ-Благоевград, е около 300 000 лева. „Искаме за следващия зимен сезон новото съоръжение да заработи“, твърди Герчев. Самата процедура изисква доста време, а строително-монтажните работи по предварителни разчети ще отнемат не повече от 92 работни дни. Ще се направят ремонти на капаци, на решетки. По този начин ще се ползва оптимално минералната вода. За да не изтича напразно в реката. Ако се спестят 6-7 литра в секунда, то ще може да се осигури вода за още 6-7 хотела. А те никнат като гъби в село Баня. До 1 месец ще бъде открит четиризвездният „Hot Springs Medical & Spa“, в който са инвестирани над 20 милиона лева. Хотелът ще притежава един от най-големите центрове за СПА процедури и рехабилитация, ще ползва минерална вода за балнеология и водолечение. Ще се открият и нови работни места, те ще са поне 80 само в този хотелски комплекс. „Ще печели и общината –от туристически данък, от таксите за ползване на минералната вода. Искаме да построим още един резервоар за оптимално използване на цялото находище. В долната част на селото има свободен ресурс от минерална вода, желанието ни е да го ползваме за нуждите на горната част на селището. Наш ангажимент ще е изграждането на тръбопровод“, разкри градоначалникът на Разлог.
2000 легла за гости има в разложкото курортно селище Баня. А тази цифра само след броени месеци ще достигне 3000, тъй като строителството на хотели и къщи за гости не секва. Минералната вода и трите планини – Рила, Пирин и Родопите, привличат и родни, и чужди инвеститори. 21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са построени в курорта. Затова тук идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото. Защото топлата минерална вода води гости тук през цялата година. Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възстановените в автентичния им вид римска и турска бани. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене