Банско не може да е „евтин курорт“! На когото не му харесва – ей ти Сапарева баня

Калин КАЛИНОВ

Войната срещу Банско на гранто­ви зеленаджии и на конкурентни курорти се пренесе върху…айряна и кафето. Били скъпи, на пистите над Банско цените удряли европейски­те и прочие, и прочие.

Последното, което трябва в този момент някой от Банско да прави, е да се обяснява. В последните го­дини курортът си спечели светов­на слава! Тук имаше стартове от женската световна купа, нещо не­мислимо за последните 30 години! Сега идват такива от сноуборда. Посланици са велики звезди като Марк Жирардели и Алберто Том­ба, които не са такива на курорти в собствените им страни! Банско пе­чели туристически Оскари у нас и в чужбина всяка година. При това по няколко. Няма солидно издание в Европа, което да не е писало за Банско. Трябва му само още един лифт и става наистина световна топ-дестинация.

Ами няма как в такъв курорт да е евтино! Не може кебапчето да ти е левче, а кафето 50 стотинки. Който търси такива цени, може да си ги намери но на друго ниво. Като в Сапарева баня да речем. При „високите“ цени Банско беше на 107 процента пълно за Нова го­дина! Хотелите са резервирани на 80 процента до април! Т.е. Банско има своя таргет и единственото, по което трябва да се работи е да се вдига нивото, а от там и още пове­че печалбата за града и държавата. Защото такива са големите курорти – топ-цени за топ-гости при топ-ус­ловия за топ-печалба!

Кой плюе по цените, ако изклю­чим онези, които живеят от храчки­те си по курорт №1. В основната си част са хора, които не могат да си позволят Банско. Сори, но за все­ки влак си има пътници. Когато се качиш в първа класа на самолета, но нямаш пари за нея, или те пре­местват назад, или те свалят от са­молета.

Елементарна е пазарната логи­ка. Като нямаш 5 лева за кафе в „Старбъкс“, пиеш го за 80 стотинки в кварталната сладкарница. Т.е. хората, които нямат пари за „Стар­бъкс“, нямат и за пистата над Бан­ско. Но срещу „Старбъкс“ не гово­рят, защото е чужда верига. Докато срещу Банско зейнали, та зейнали.

Всяка една държава си има своя елитен курорт. Без значение зимен или летен. И този курорт не е за всеки.

Затова най-голямата грешка ще е, ако в Банско се вържат на ропота срещу цените. Те са такива, какви­то трябва да са в курорт от нивото на Банско. Смъкне ли ги, ще се пре­върне в зимен Слънчев бряг. И то­гава спасение вече няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене