Почитаме жертвите на Холокоста

Днес – 27 януари, светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Тази година се навършват 72 години от освобождаването на Аушвиц – един от най-страшните концлагери на нацисткия режим.

Създаден на територията на окупираната от нацистите Полша, концлагерът Аушвиц се превръща в символ на местата за осъществяване на хитлеровото окончателно „решение“ на „еврейският въпрос“. В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени.

Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите. Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания, членове на църквата „Свидетели на Йехова“ и други християни, например пастори, които отказвали да проповядват „расовите“ теории на нацистите в църквите си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене