Жителите на Кресна недоволни от предлаганите мерки от АПИ

Искат светофарна уредба и легнали полицаи на международния път

Жителите на Кресна излязоха на протест въпреки инвестициите от 400 хил. лв., които АПИ заяви тази сутрин, че ще направи за обезопасяването на международното трасе, което преминава по средата на градчето.

След петминутен митинг пред сградата на общината в Кресна в 12 часа стотици хора тръгнаха към главния път Е-79, а непосредствено до него е и международната железопътна линия, предаде БНР.

Тъй като нямаха разрешение от държавните институции за блокиране на международния път, те направиха бавен „флаш моб“ по единствената пешеходна пътека.

Оказа се, че протестиращите не са удовлетворени от онова, което прочетоха от АПИ и заявиха, че настояват за светофарни уредби. Ако до месец не получат категоричен отговор, те ще направят палатков лагер на пътя, предупредиха те. Протестиращите заявиха още, че ако до три месеца не се предприемат конкретни мерки за изграждане на неравности (т.нар. „легнали полицаи“) по международното шосе, ще изсипят асфалт и сами ще си направят неравностите.

От КАТ „Пътна полиция“ заявиха, че могат да се водят преговори и да се събере работна група, включително могат да се поставят и неравности по пътя, но хората държат на светофар и стационарни камери, които са ангажимент на МВР, но до момента липсват.

„Ако и този път не бъдем чути и не се ангажират с някакви срокове за изпълнение на исканията ни, възнамеряваме да затворим магистралата за доста по-дълго време“, заканиха се протестиращите.  

 Както E79news писа Агенция „Пътна инфраструктура“ обеща да инвестира 400 хиляди лева в обезопасяване на шосе Е-79 в участъка му през град Кресна. Предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия.

По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешоходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите.

Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“ в гр. Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. „Македония“ ще се изгради нова повдигната.

Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка на одиторите трябва да бъде изпълнена от община Кресна.

За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левия завой от ул. „Македония“ към жп подлеза в Кресна.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене