Ексклузивно, само в Топ Преса! След 20 години мълчание бившият гард на Чомбе – Маргарит Левонов проговори: Останах без жилище, добре че бившиятзам.-кмет на Петрич Христо Георгиев ми отпусна една стая и чорба, за да преживея

Валентин ГЕРЧЕВ


„Живея като скот. Брат ми без мое знание е заложил жилището ни и ЧСИ го продаде. Сега, благодарение на бившия зам.-кмет по ТСУ и ОР Христо Георгиев живея в една стая в блока в близост до циганската махала, който е общински“, проговори за първи път от 20 години мълчание гардът на бизнесмена Иван Кочев-Чомбе, Маргарит Стефанов Левонов пред Запад-ЮГ. Благодарение на бившия управник някогашното страшилище на Петрич яде по един път дневно отпусната му порция чорба. Левонов обаче има същите белези по лицето, както отпреди излизането си от затвора. Той ги получил от стреса, който е преживял в затвора след арестуването му, и където е лежал с някогашния си благодетел. Левонов, по думите му, пържел яйца на очи на Чомбе, докато са били заедно в затвора. Двамата прекарали така шест месеца, за които и той, и Чомбе били задържани в началото на демокрацията. Някогашният гард казва, че условията, при които той и Чомбе излежавали задържането си в затвора, не били лоши. Получавали пълните екстри, в това число да си приготвят и домашно сготвена храна, като пържените яйца, които той приготвял насегашния бизнесмен от Петрич.

Сега обаче няма и помен от някогашната дружба между двамата, казва с огорчение гардът му, който е жертвал живота си за него. Чомбе не му помагал, изоставил го и не се интересувал как преживява в момента. А той е зле. Преди два дни бе докаран в инвалидна количка в Спешен Център на болницата в Петрич. Оказа се, че докато товарил последния чувал с чушки на тира в съдено на Петрич македонско село, се подхлъзнал и паднал. От удара наранил лошо главата си и едва го транспортирали до МБАЛ „Рокфелер“ за лечение. Слава Богу, лечението му е успешно и в петък той бе на крака.

По разказа му, в такава ситуация изпаднал и в далечната година, в която е бил задържан от полицията в близост до гр. Симитли. Докато шофирал колата, която по документи се водила на соц. величие, при проверка ченгетата открили няколко скрити патрона в нея. Те обаче били не на него, а на вече покойния Тошо Бурсуко. Предния ден той ги забравил и заради това му било повдигнато обвинение за притежание на бойни патрони.

Чомбе пък бил притиснат, след като от Македония го екстрадирали на нашите власти, при опита му за бягство. Това станало веднага след като главният му счетоводител Цветан Г. го ограбил в Австрия с един милион долара. Екшънът, който се помни още от петричани, доведе до ареста на бизнесмена и бившия му гард М. Левонов. Оттогава той не се е вясвал в Петрич. Но заради него в затвора лежали Левонов и Чомбе.
Дружбата между двата обаче се оказала твърде крехка. Веднага след пускането му от затвора Чомбе го забравил и до днес те не поддържат никакви отношения, било то и приятелски. Като шофьор и гард Левонов му бил изключително предан. Когато се налагало и през нощта да го кара на другия край на страната, той го вършел, без да се замисля.

Сега, когато той има нужда от неговата помощ, не се обажда.
„Добре, че има такива хора като бившия зам.-кмет на Петрич Христо Георгиев, да ми осигури поне покрив под главата и дневно по една чорба, за да преживея“, казва Левонов.
Иначе той е бил клиент на Социален патронаж, но яденето му било „свито“. Оставили го да гладува, откакто на власт дошла новата власт.

И днес Левонов се видя с екс кмета на Петрич, Христо Георгиев в очакване да му помогне и да преживее тази тежка зима.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене