Румен Радев се закле като президент на България

Няма да превишавам правомощията си, но няма да допусна орязването им

 

Румен Радев се закле като 5-я президент на България. Той положи клетвата си пред депутатите след като председателката на Народното събрание Цецка Цачева изчете решението с което той се обявява за избран.

„Благодаря за доверието да бъда държавен глава на държава с 13 века история и на многолик народ. Мнозина казват, че времената са трудни, но животът изглежда променен само в страниците на историята в минало свършено време. Политиката се прави в тревожно време. Ерозията на българската демокрация ескалира.“ Това заяви новият президент Румен Радев в първите си думи пред депутатите, след като положи клетва.

„Като президент нямам амбицията да превишавам конституционните си правомощия, но няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Никоя институция не е способна сама да постигне големи национални сили“, заяви още Румен Радев.

„Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога между институциите и обществото. Защото не партийният монопол, а диалогът е гаранция за демократичното развитие на страната.

Ще следя институциите да работят за интересите на страната, а не да подменят приоритетите в името на краткосрочни цели.

Ще бъда президент на всички българи, ще отстоявам надпартийността и ще се противопоставя на опитите за разделение на хората“, зарече се Радев.

В речта си Радев засегна всички аспекти на държавното управление. Започна с напомняне на резултатите от референдума и натъртил на депутатите, че трябва да ги зачетат.

„Реформата в Изборния кодекс трябва да е такава, че да не въведе повече проблеми, отколкото се опитва да реши“, каза Радев.

„Лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и чужди фактори“, допълни той.

Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Правосъдието е бавно, авторитетът на съдебната власт е нисък.

„Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС“, призова Радев. Според него е необходим комплексен подход, решителни антикорупционните мерки. Съдебната реформа не трябва да се приема като панацея, без обществото и партиите няма как да се справим, каза Радев.

Проведените реформи не създадоха работещи механизми в сферите на образованието и здравеопазването, разкритикува той. И посочи слабостите на двете системи, като поиска оптимизация на огромния брой вузове.

„Държавната подкрепа е необходима за оцеляването на българската култура, която е стожер на нацията“, продължи Радев. След което похвали икономиката, че изглежда устойчива, но напомни, че много българи са на гурбет в чужбина, както и критикува административните тежести, спъващи бизнеса.

„Преходът е силно изпитание за всички нас, българите, но не трябва да изоставяме бедните и слабите. Общество, което загърбва солидарността, се обрича на духовен фалит“, каза Радев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене