Глутница кучета наръфаха жена в махала край Симитли, стопаните отиват на съд

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград започва съдебен процес срещу Кирил Х., Георги Х. и Стоилко Х. Те са обвинени за това, че не са положили достатъчно грижи за шест кучета, които причинили средна телесна повреда на жена – престъпление по 325в, ал. 1 от НК.

Кирил Х. през повечето време от годината живее в с. Долна Железница, общ. Симитли, махала Хаджийска, където има къща. В двора й той отглежда домашни животни – стадо кози, ято кокошки и кон. В съседство живее и брат му Стоилко в друга къща.

Тримата обвиняеми, които са и близки роднини, полагали грижи за шест кучета (неизвестна порода). Считали, че в местността около махалата имало чакали и вълци, поради което се притеснявали те да не нападнат стадото от кози. Поради тази причина кучетата били охранени така, че към април 2015 г. всяко от тях било с височина от 60 до 70 см. Животните често били държани отвързани и многократно нападали и проявявали агресивност спрямо хората, които идвали за отдих, селскостопанска работа или наглеждане на своите имоти в махалата. Имало случай, когато те нападнали инкасатор към „ЧЕЗ – Благоевград“ по време на изпълнение на служебните му задължения.

На 24.04.2015 г. пострадалата В.М. дошла на вилата си, която се намирала в същата махала в селото, за да обработва зеленчуковата градина. Междувременно кучетата били оставени без надзор и се намирали на отдалечено разстояние от имотите на своите стопани. Незабелязано за жената, глутницата от шест кучета бавно се приближила откъм гърба й и се нахвърлила върху нея. Агресивните животни успели да я повалят на земята, заобиколили я от всички страни и започнали настървено да хапят беззащитната жена. С големи усилия тя успяла да се отърве от тях и да се скрие във вилата си.

Братът на пострадалата, пристигнал след обаждането й, заварил я цялата окървавена, опитваща се да спре кръвотечение, превързвайки дълбоките рани с разкъсани чаршафи. Жената била незабавно закарана в Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Благоевград. Раните от ухапванията на кучетата били много сериозни, поради което животът на пострадалата бил в опасност и тя незабавно постъпила за лечение в Хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград. Последвали няколко пластични операции в УМБАЛ „Н.И. Пирогов“ ЕАД.

Съгласно заключението по изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза оставените без надзор кучета причинили на В.М. обширни и дълбоки рани от ухапвания по двете подбедрици, коленeте, ръцете, лявата китка, мишниците, както и допълнителното им инфектиране.

Месеци след инцидента и приложеното лечение пострадалата не се чувствала напълно възстановена. Жената отслабнала, имала нарушен сън, проблеми с храненето и високо кръвно налягане. Междувременно стопаните на кучетата не проявила какъвто и да било интерес към нейното здравословно и психическо състояние.

След внесен от Районна прокуратура – Благоевград обвинителен акт предстои съдът да насрочи първото заседание по делото срещу тримата стопани на кучетата, причинили средна телесна на пострадалата жена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене