Наши превозвачи искат държавата да не допусне блокада на границата

Българските транспортни работници излязоха с нарочна декларация заради очакваната блокада на границата от гръцките фермери. След извънредно заседание на Управителния съвет на Съюза на българските транспортни работници те предупредиха, че ще действат реципрочно в случай на затваряне на българо-гръцката граница от страна на фермерите в южната ни съседка. От браншовото сдружение изпратиха декларацията до Министерски съвет, Народното събрание и Президенството. В нея настояват държавата да вземе мерки за недопускане блокада на граничния пункт Кулата, както бе през януари и февруари миналата година. Родните превозвачи искат властите у нас да предприемат всички необходими действия, за да не се повторят събитията от 2016 г., когато повече от месец границата остана затворена, а това доведе до огромни загуби за икономиката у нас. Искат да се гарантират правата им на европейски граждани и правото да упражняват свободно професията си. „Не искаме да бъдем заложници на чужди интереси. За нас е важно граничните пунктове да останат отворени и да не бъдат употребявани като форма за натиск на протестиращите в Гърция срещу официалната власт в съседната ни държава. Предвид специфичната политическа обстановка у нас и липсата на информация кога и как ще бъде сформирано служебно правителство, искаме да обърнем внимание, че основната грижа на политическата класа в момента е благополучието на гражданите, чрез конкретни действия, а не чрез изказвания и пропаганди. Навременната дипломация има повече шансове за предотвратяване на ударите върху нас и икономиката ни, отколкото действията на „бойното поле“, са казва в декларацията.

Шофьорите напомнят, че повече от десет години стават заложници на незаконно блокиране на междудържавни, и то европейски граници, както и на закъснели действия от страна на институциите. Шофьори от над 15 европейски държави миналата година бедстваха от двете страни на една безумна барикада, от което всички бяха губещи. Те молят и посланиците на европейските държави да бъдат съпричастни с положението, което се създава при протестите на гръцките фермери и да положат усилия да повлияят чрез дипломатически ходове на властите в Гърция, , а и в Брюксел, с цел намаляване на негативите, които понасят хората, бизнесът, икономиката на Европа. „Ние, които работим на пътя, биваме поставяни в нечовешки условия в една цивилизована страна и не желаем да ни превръщат в заложници! Знаем, че ситуацията е сложна и изисква много компромиси от всички страни, но сме категорични, че няма да понесем отново всички негативи за наша сметка. Категорично заявяваме и предупреждаваме: В случай на затваряне на границите на страната ни, ще бъде организиран контрапротест. Не желаем да нарушаваме суверенитета на гръцката държава, както и да влияем на политическите процеси в нея. Нашето единствено желание е да можем свободно да се
движим и да не бъдем принудително задържани“, се чете в декларацията.

Гръцките фермери обявиха, че от другата седмица започват мащабни протести действия срещу данъчните реформи в сектора в южната ни съседка. Не е изключено още на 23 януари да затворят границата при ГКПП-Кулата-Промахон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене