Борисов каза: Кабинет на малцинството пред съюз с БСП!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че би предпочел правителството на малцинството, ако партията му е първа на изборите, пред коалиция с БСП или участие в друг широк управленски съюз, съобщава dnes.bg.

„Преди две години направих такъв компромис – изключително трудна работа, компромисите винаги се трупат на голямата партия“, каза Борисов. Според премиера в оставка, който спечели изборите, трябва да си направи правителство и да управлява.

Лидерът на ГЕРБ нарече невъзможна и абсурдна евентуална коалиция с БСП при следващо управление.

„Как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък, ще въведем прогресивен, абсурд – не е възможно“, каза Борисов, който участва в 11-та годишна среща на правителството с бизнеса.

Вчера вицепремиерът по коалиционната политика в оставка Румяна Бъчварова обяви, че би искала ГЕРБ да търси партньори за евентуално бъдещо управление сред българските партии, които членуват в европейската десница.

Тя обаче не изключи и коалиции с други формации.

ГЕРБ пък започва допитване сред членовете си за това с кои формации може да си сътрудничи партията след изборите.

Премиерът в оставка изрази съмнение, че БСП не помага на Румен Радев за съставянето на служебен кабинет.

„Свръхчовек да е, той няма как… Няма как да познаваш всички и най-доброто да сложиш. Но БСП, не знам защо, толкова им беше зор да управляват, сега казват: „Не. Ние дори и на Радев не се месим. Той сам ще си го направи“. Но не вярвам на такива неща“, каза Борисов.

В изказването си пред бизнеса днес премиерът в оставка оцени мандата на Росен Плевнелиев като „много успешен“.

Премиерът в оставка коментира и международната политика. Той акцентира на това, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се сблъсква с протести още преди да е започнал мандата му. Борисов видя в политиките на новия US-президент контраст с това, което Европа досега е мислила за правилно.

„Какво се случва в ЕС? Предстоят избори в двете най-големи държави – Германия и Франция. Досега трима от кандитатите за президент на Франция казват, че не са за санкции срещу Русия, а най-големите защитници за санкциите са президентът Оланд и канцлерът Меркел. Другият кандидат за канцлер в Германия също е срещу санкции срещу Русия“, разказа премиерът в оставка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене