Община Петрич награди станчинарските групи, които участваха в игрите на първи януари

Осем станчинарски групи взеха участие в игрите на първи януари в град Петрич. За втора поредна година Общината връчва наградите на класираните на първите три места на специална церемония.

Станчинарска група „Казармите”, с ръководител Борислав Гущеров, спечели първото място за 2017 година и съответно получи статуетка и диплом от Община Петрич. Диплом получиха и останалите две групи защитили призови места – група „Шарон”, с ръководител Никола Хаджиев, за второ място и група „Дълбошница”, с ръководител Иван Яръмов, за третото място.

Във връчването на наградите, които имат морално измерение се включи и Добринка Бацанова – председател на Комисията по култура, спорт и туризъм към Общински съвет Петрич.

Кметът Димитър Бръчков поздрави ръководителите и участниците в станчинарските групи, изтъквайки, че станчинарските игри са били и ще останат неразделна част от културната визитка на община Петрич.

„Ние като местна власт си поставяме задачата да ги направим възлов акцент и в туристическо отношение, защото само този, който е станал поне веднъж зрител на станчинарските игри в Петрич може да почувства цялостно силата на родовия дух и корени”, подчерта кметът.

Градоначалникът благодари също за проявената отговорност от страна на ръководителите на групи за обезпечаването на обществения ред и недопускането на инциденти в хода на тази най-масова проява за Петрич.

От Общината всяка станчинарска група получава и по 1 400 лева подпомагане за организационната си подготовка. Днес бяха връчени и индивидуалните  награди, както следва: за най-добра маска на група „Дълбошница” с р-л Иван Яръмов; за най-добри персонажи група „Поляните” с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджием; за най-добро представяне на русалийските игри група „Център” с ръководител Николай Василев; за най-добро представяне на обред група „Дълбошница” с ръководители Илия Органджиев и Христо Чолев.

Наградата на Община Петрич за най-малък участник тази година в станчинарските игри е за Костадинка Бисеркова на 1 година, а за най-възрастен на Методи Георгиев на 76 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене