Повишена лавинна опасност в Пирин

Повишена е лавинната опасност в Пирин – до четвърта степен, съобщава Радио Благоевград. Наблюдават се множество незарити клекове и камъни, но въпреки това на места има доста навят сняг. Температурата в най-високите части е под минус 10 градуса, видимостта е намалена.

„Препоръчваме да се избягват стръмните улеи, особено над гористия пояс на планината. Има риск от предизвикани лавини. Не е препоръчително карането на ски и сноуборд извън обработените ски писти. Най-опасно е в улеите под връх Тодорка“, съобщават от ПСС-Банско.

 Планинските спасители препоръчват да не се предприемат преходи в средните и високи части на планината заради наличието на заледени участъци. От Планинската спасителна служба алармират да се кара само по пистите и да не се ходи извън ски зоната.

„При инцидент пострадалите трябва веднага да подадат сигнал. Добре е да имат мобилен телефон с GPS, това много ни помага, за да локализираме точно къде е пострадалият турист и да стигнем максимално бързо до него, за да му окажем помощ“, каза Методи Баненски, доайен сред спасителите в Банско. 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене