ЗАВРЪЩА СЕ!!! Какво ще връхлети България до броени часове

Тази седмица зимата ще ни покаже всичко, на което е способна.Ще видим снеговалежи, поледици, студове и виелици

Известно облекчение е в това, че повечето от тези явления ще се видят с пълната си сила в Източна България, докато София и западната част на страната ще бъдат пощадени до известна степен. Това каза в студиото на БНТ Георги Рачев.

Той посочи и причината- сблъсък на два антициклона, единият от които носи студен, а другият-топъл въздух. „Най-много сняг ще има в Източните Родопи, особено ще е положението по Черноморието. От утре наобед вятърът там ще се увеличава, очакваме и дъжд в югоизточна България, там ще са и най-сериозните поледици.”, каза още климатологът.

Той прогнозира и евентуален разлив на реки заради дъжда и снега в района на Бургаска област. „В четвъртък, в района на Кърджали и Хасково се очакват най-силните валежи, първо от дъжд, после ще преминат в сняг”, прогнозира Рачев.

Според него, новата снежна покривка в Източна България ще е 25-30 см, при условие, че вече има на места около метър сняг. „Чакат ни отново няколко ледени дни, но няма да са толкова студени колкото около Ивановден. Вероятно минималните няма да са под минус 8 градуса”, каза още климатологът.

Той бе категоричен, че студеното време остава в почти цяла Европа, с някои малки изключения в Италия и други райони около Средиземно море. Това ще се запази до събота и неделя. „До края на януари чакаме поне още един средиземноморски циклон, този месец ще си отиде студен и валежен”, твърди Рачев.

Неговата прогноза за първите появи на пролетно настроение във времето ще е чак през февруари. „ Вече сме в края на зимата, поне това ,което сме наблюдавали през последните години. Затова очакваме февруари да е по-топъл от нормалните”, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене