Инж. Нели Карипова: 90 000 опасни асансьора в България?! Глупости!

Ние сме контролният орган, който може да обобщи данните за състоянието на асансьорите, но при наличие на 98 000 асансьора и само 8 000 да са безопасни е несериозно

Инж. Нели Карипова е родена  в Бобов дол. Тя е Главен директор на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ ( ГД ИДТН ) на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

ГД ИДТН е част от специализираната администрация в рамките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). ГД ИДТН осъществява технически надзор на съоръжения с повишена опасност, попадащи в обхвата на наредбите по чл. 31 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и регламентирани в т.1 от Приложение № 1 на Наредба за условията и реда за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор на съоръжения с повишена опасност и за реда за водене на регистър на съоръженията. ГД ИДТН осъществява и надзор на пазара на пуснати на пазара и/или в действие съоръжения с повишена опасност и машини, за които има съществени изисквания съгласно наредбите по чл. 7 от ЗТИП, с изключение на тези, които се предлагат в търговските обекти.

Г-жо Карипова, до края на 2016 година всички асансьори у нас трябваше да бъдат оборудвани с „телефон“. Защо се налагат тези промени, кому са нужни тези телефони?

– От началото на тази година асансьорите трябва да разполагат и с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (т.нар. разговорно устройство) между кабината на асансьора и лицето, което извършва аварийното обслужване на асансьора. Това се налага с цел осигуряване на постоянна връзка между пътниците в асансьора и техниците от поддържащата фирма за осигуряване на безопасно пътуване и недопускане на паника при евентуално засядане на кабината. Промените бяха приети през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Тогава представителите на бизнеса поискаха 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейски стандарт БДС EN 81-80:2003, приет и в България. Разговорните устройства, които трябва да бъдат монтирани във всички асансьори, са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянна двустранна връзка, дори в зони, където мобилните оператори нямат обхват.

Устройството струва около 150-350 лева. Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон, а всеки от нас в джоба си има мобилен телефон?

– Както вече обясних, това не е мобилен телефон, а и в повечето случаи в асансьорните кабини няма обхват към мобилните оператори, докато разговорното устройство е с осигурен обхват и има постоянна връзка с поддържащата фирма. Това е съгласно стандарт за безопасност на асансьорите в цяла Европа.

В Благоевград има блокчета с по 4 етажа, там трябва ли да има такива телефони?

– Безопасността не зависи от етажите, затова във всеки един асансьор трябва да има монтирано разговорно устройство, независимо от броя спирки, които обслужва…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене