Ревански не иска да е депутат, в ДПС и ДОСТ започнаха да редят листи

Радослав Ревански няма да е кандидат за депутат, разкри самият той за ИлинденПрес. Кметът на Белица отрече слуховете, че ще приеме номинация да участва в депутатската листа на ДПС в Пиринско за предстоящите извънредни парламентарни избори.

„Поел съм ангажимент към жителите на моята община и ще довърша кметския си мандат, за да изпълня всички проекти и всички обещания, които съм дал. Рано ми е още за Народното събрание“, коментира той появилите си слухове.

Ревански бе категоричен, че ДПС в Пиринско ще заложи на избираема личност с обществен авторитет и това ще бъде основният критерий, по който ще бъдат подбирани кандидат-депутатите. Според него партията ще продължи с линията на обновяване на партийните редици и вероятно в листата ще намерят място млади и амбициозни хора от региона.

Кметът на Белица прогнозира, че водачът на листата на ДПС в Пиринско ще бъде изненада за мнозина, но със сигурност ще бъде авторитетна личност. До 3 февруари трябва да минат събранията на общинските партийни организации, на които ще се правят номинациите. А самите номинации ще станат ясни до 5 февруари. За тези избори ДПС въвежда и правото на всеки да се самономинира за депутат в следващото Народно събрание.

В Благоевградско вече тръгнаха и слуховете за това кои партийни активисти ще намерят място в бъдещата депутатска листа на ДПС. Най-вероятно досегашният заместник-председател на парламента Алиосман Имамов отново ще получи водещо място в партийната листа. За него обаче вървят и прогнози, че има намерение като цяло да се откаже от политиката и да се отдаде изцяло на научната си кариера.

Дали в листата на ДПС ще попадне бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев – това е въпрос, на който към момента никой не се наема да отговори. Партийни активисти са на мнение, че Башев имал желание да се впусне в нова изборна битка, въпросът обаче бил дали ще получи доверието на партийната централа.

По традиция изборната машина за слухове отново завъртя имената на кмета на Сатовча Арбен Мименов и на колегата му от Якоруда Нуредин Кафелов. Активисти обаче са категорични, че техните имена ще бъдат само за пълнеж. В структурите се прокрадват и мнения, че тепърва предстоят истинските драми и скандали за това как ще бъде наредена листата.

Със сигурност ДПС ще трябва много внимателно да премисли имената на хората, които ще включи в депутатската си листа, ако иска да си върне доверието на онези, които обърнаха поглед към конкурентната партия ДОСТ.

Там положението също е толкова неясно как ще се реди кандидатдепутатският отбор. Очакванията са водач на листата да бъде Мехмед Хаджи, който е член на Изпълнителния съвет на ДОСТ. Той е родом от Брезница, уважаван и със силни позиции в региона. Дали обаче ще се съгласи да оглави листата на партията на Лютви Местан, тепърва ще се разбере. Шансове за водач на листата има и областният лидер Исмаил Джинджи, който само за няколко месеца успя да учреди над 20 партийни организации в областта и демонстрира амбиции да направи силни и стабилни струкури на ДОСТ, които да разцепят влиянието на ДПС в Пиринско.

Първият тест за работата на Исмаил Джинджи бяха президентските избори. Макар че е трудно в момента да се прецени с точност какво е влиянието на ДОСТ в региона, факт е, че ДПС в областта отчете сериозен спад в резултата от вота за държавен глава. Възможно е този отлив да е именно заради присъствието на партия ДОСТ в региона, която привлича в своите редица амбициозни млади хора. Прави впечатление, че Исмаил Джинджи избира да работи с младежи, но в местните организации се вливат и такива, които са разочаровани от политиката на ДПС.

Разбира се, напълно възможно е и двете партии да дадат първото място в своите депутатски листи на външни хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене