Родители от Неврокопско отказват да изпращат децата си на училище: Щом има грипна епидемия в областта защо започват училище? Благоевградските деца по-ценни ли са от нашите, та имат по-дълга ваканция заради болестта?

Това коментират много родители от бившата Неврокопска околия – четирите общини – Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча

Те призоваха кметовете да вземат нужните мерки, след като се оказаха на практика последните институции, които да помогнат в изключително сериозната грипна обстановка. Майките и бащите се страхуват от това децата им да не се разболеят от грип, който тази година е доста тежък. Някои пък са изкарали тъжна ваканция, след като вирусът не ги е пожалил и страхът от това да не бъдат повторени е доста голям. Има доста голям брой деца, които боледуват в момента и са активни вирусоносители. Това може да бъде видяно от всеки непредубеден човек с просто око.

Допълнителнo ниските температури също плашат семействата, които са решени да вземат превантивни мерки и да не пуснат децата си на училище, за да не се заразят. „Няма да пусна детето си на училище. Може да има неизвинени отсъствия и да ми вземат детските, но по-добре така, отколкото грипът да му вземе здравето. Ще изкараме и без тия пари, само детето ми да бъде здраво. съгласна съм да му се наложи наказание, но не да се подлага на този вирус. Знам, че няма гаранция, че няма да не се разболее, ако не дойде на училище, но в крайна сметка като родител съм задължена да направя необходимото да намаля възможностите за това – приемаме чайове, различни храни, витамини, но и намаляваме контактите с хората,“ коментира Мария М., майка на ученик в гоцеделчевско училище. (Пълните имена на родителите не споменаваме заради тяхното желание)

„Кой трябва да поеме отговорност, за да бъдат предпазени децата ни? Не мога да се съглася с това, че има обявена грипна епидемия в област Благоевград, а де факто се прави необходимото тя да се разрасне. Събираме децата на едно място, а не е тайна, че те са именно най-потърпевшите и най-честите пациенти на лекарите. Ако някой от компетентните органи иска, нека да мине през джипитата, та да види колко деца са лекувани. Децата от Благоевград по-ценни ли са от нашите, та им бе дадена по-дълга ваканция заради грипа? Явно там има по-загрижени хора, отколкото за нашите, които живеем в по-малките населени места – нас кучета ни яли!!! Време е да се вземат необходимите мерки и нека не се оправдават със загубата на учебен материал – всички знаем, че има резерв от дни във всяка учебна година, предвиден за подобни ситуации, а в момента наистина имаме кризисна такава.

Двете ми деца изкараха тази година вируса и не искам да им причинявам още веднъж това мъчение. Затова, ако може да се ограничи възможността да се разболеят пак като не ходят на училище, тогава ще ги задържа у дома. Нека компетентните органи вземат необходимите мерки. Чуваме, че и кметовете могат също да реагират. Нека не се крият зад цифри само, а да се помисли, че здравето е над всичко,“ коментира Вили А., родител на двама ученици от Хаджидимово, което на практика обобщава мнението на още много други родители, потърсили представяне на позицията си в нашата медия.

„Освен заради грипа, не искам да пусна децата си и заради студа. Той си е сериозен, а у нас мога да ги наглеждам и трите. Освен това те пътуват пътищата са заледени и не ми се иска да мисля за това какво може да се случи. Навсякъде по всички медии и къде ли не се говори, че не трябва да се излиза при тези температури, ама нашите деца ще трябва да излизат, че и да пътуват. Как да разбираме това. Просто чиста демагогия. Дано кметицата Минка Капитанова и кметовете на Гоце Делчев и другите общини поне бъдат адекватни и да вземат мерки, защото те останаха май щом другите гледат да се измъкнат. Явно държавните институции вземат процент от лекарствата, които се дават,“ коментира Айше И., жител на община Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене