Предимно възрастни хора, живеят в прочутото със своите царски гвардейци гоцеделчевско село Добротино в Пирин планина

Добротино става призрачно село…

Предимно възрастни хора, живеят в прочутото със своите царски гвардейци гоцеделчевско село Добротино в Пирин планина. Миналата година си отишъл от този свят последният мъж, обличал гвардейска униформа и охранявал не кой да е, а цар Борис III.

„Бай Илия Дафов почина, той бе роден през 1919 година. Днес вече няма движение, не се връщат младите насам, надеждата ни е в развитието на туризма и на съседното ново село – Попови ливади. За да не последваме тъжната съдба на селищата Средна и Драгостин, които бяха изтрити от картата на България”, казва кметският наместник Иван Караилиев.

Славата на населеното място се дължи на живелия през миналия век Костадин Канатов, който бил лична охрана на царя. Отличавал се с голяма сила, висок ръст и готовността си да се жертва в името на монарха. Станал любимец на цар Борис III. „Затова царят искал край него да има поне един-двама от нашите яки мъжаги, така е било чак до смъртта му през 1943 година. Всички другоселци завиждали благородно на селото ни по онова време. През 30-те години на 20-и век тук живеели над 1000 души”, казва кметският управник на Добротино. Според него през 1961 г. в селото тръгнало голямо свлачище и местните хора масово започнали да се изнасят към другите населени места в равнината – в град Гоце Делчев и основно в село Борово.

„Вярвам, че с помощта на общината ще се съхраним. Мечтата ми е да напишем книга за славната история на нашето село. През 2008 г. намерихме спонсор, започнахме да събираме сведения, но така и на успяхме с мисията си”, допълва Иван Караилиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене