В област Благоевград няма птичи грип

За да не се допусне вирусът домашните птици трябва да се държат затворени помещения

 

На територията на област Благоевград няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците, известен още като птичи грип. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе тази днес в Благоевград.

Председател на комисията е областният управител Бисер Михайлова, а на заседанието присъстваха представители на ОДБХ, РЗИ, РИОСВ, РДГ , ИАРА и Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“.

На заседанието бяха набелязани мерки за предотвратяване на разпространение на заболяването по птиците.

Директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Стоян Мавродиев обясни, че симптомите, които проявяват животните са влошено общо състояние, висока температура, както и отказват да приемат храна.

Той допълни, че една от мерките в личните стопанства е затварянето на птиците.

„Те не трябва бъдат пускани в дворовете, така че да се ограничи контакта между птиците от задните дворове и дивите птици“, добави още той.

Заразяването на домашните птици става основно чрез фуража, ако от него са яли и диви птици, заради фуража трябва да се държи в затворени помещения, където няма досег с дивите птици.

На заседанието на епизоотичната комисия стана ясно, че разпространеният в момента в страната щам е H5N2, а опасната за хората е H5N1. Въпреки, че в момента вирусът не е опасен за хората, той може да мутира и да стане високо патогенен и за хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене