Черни лебеди в езерото на Бачиново

черни лебеди

Благоевградската общинска фирма „Биострой“ купи от Холандия 2 черни лебеда и вчера грациозните птици бяха пуснати в езерото в парк Бачиново. Според охранителите наоколо „чужденците“ бързо намерили общ език с живеещите в езерото диви патици и по обяд вече порели заедно вълните, предизвиквайки възхищението на малцината благоевградчани, които не се уплашиха от студения ден и направиха традицонната си разходка в крайградския парк.

Птиците ни ги докараха по суша български ветеринарни лекари, двойка са и струват общо 1000 лв., разказа подробности шефът на „Биострой“ Васил Бачев. И мъжкият, и женският лебед са на възраст 1 година, но едва ли ще имат потомство, защото проучването на Бачев показало, че за да се стигне до малки лебедчета, на родителите е нужно усамотение и тишина, а в езерото в парка и двете неща отсъстват – вътре плуват около 50 патици, а около езерото непрекъснато се разхождат хора и викат деца.

За лебедите Бачев вече е купил жито, отсевки и специална гранулирана храна, от която ще намажат и патиците, които до момента поминаваха главно с жито. Изхранването и опазването им е поверено на пазача, когото „Биострой“ държи в района, за да предотврати замърсяване на езерото, трошене на пейките и съоръженията за отдих, както и избиването на птиците.

След двойката черни лебеди мислим да купим и два бели лебеда, макар че при тях положението е малко сложно – белите са защитени, така че пристигането им в България ще е свързано с много повече документи, обясни шефът на „Биострой“. Черните птици в Холандия пък се отглеждат точно с тази цел – да красят водните басейни по цял свят.

Двойката лебеди все още са без имена. Служителите във фирмата предполагат, че до няколко дни птиците ще се успокоят достатъчно от дългото пътуване и ще започнат да проявяват черти от характера си, които ще позволят на благоевградските хлапета да ги кръстят по-лесно.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене